Ook woensdag zullen passagiers nog niet kunnen vertrekken vanop de luchthaven in Charleroi. Vakbonden en directie van Security Masters hebben na onderhandelingen nog geen akkoord bereikt, al zijn ‘mogelijke oplossingen’ besproken. Het personeel wordt hier woensdag over geraadpleegd.

De Waalse minister van Luchthavens en Financiën, Adrien Dolimont was bij de gesprekken aanwezig. Hij benadrukte na afloop dat er nog geen overeenstemming is bereikt. Ook de bonden hebben het over ‘mogelijke oplossingen’. Het personeel vreest dat de komst van een tweede operator voor het uitvoeren van de veiligheidscontroles hun werkzekerheid en loonvoorwaarden in het gedrang brengt.

Maandag en dinsdag waren er erg chaotische toestanden op de luchthaven. Aanleiding is de aanhoudende staking van het beveiligingspersoneel van Security Masters. Daarom is alvast beslist dat passagiers woensdag niet kunnen vertrekken geen toegang, aankomende passagiers worden wel normaal ‘verwelkomd’, klonk het in de late namiddag al in een mededeling. Dat zou sowieso zo blijven: woensdag moeten de personeelsleden van de veiligheidsdiensten zich uitspreken over het ontwerpakkoord.

De beslissing komt er na een incidentrijke dag. Al van ’s morgens vroeg stonden er heel lange wachtrijen, waarin bij momenten heel wat getrokken en geduwd werd. De politie moest versterking sturen. Omdat mensen vast zaten in de wachtrijen, vertrokken heel wat vluchten zo goed als leeg. ‘Daar kunnen we als luchthaven weinig aan doen’, zei ceo Philippe Verdonck. ‘We vragen hen om zo lang mogelijk te wachten, tot zoveel als mogelijk passagiers in hebben kunnen stappen, maar we kunnen hen niet tegenhouden.’

Al rond de middag klonk het dat het geen zin meer had nog naar Charleroi af te zakken. ‘Op dinsdag 18 oktober zal het niet meer mogelijk zijn de luchthaventerminal te betreden’, klonk het op de website van Brussels South Charleroi Airport. Ook maandag werd de luchthaven vervroegd gesloten voor vertrekkende passagiers, omdat het personeel dat tijdelijk insprong, niet met voldoende was om de hele dag te coveren.

De stakingsactie van het veiligheidspersoneel leidde maandag al tot chaos.

‘Brullen en tieren’

Christophe Vercarre stond al om 7 uur aan de luchthaven, voor een vlucht die om 13.15 zou opstijgen. ‘Er is heel wat politie-activiteit’, getuigde hij deze voormiddag. ‘Om de vijftien minuten lieten zij een honderdtal mensen binnen en dan gingen de deuren weer een tijdje dicht. Dat ging op zich redelijk goed, maar iets na 8 uur begonnen mensen toch lastig te worden’.

‘Heel wat mensen waren aan het brullen en tieren. Iemand stelde voor om met z’n allen hard te duwen om zo binnen te geraken. De sfeer was echt wel grimmig. Ik heb verschillende mensen zien wenen, en enkele hadden ook een angstaanval. We zijn de politie heel dankbaar voor hun hulp.’ De situatie binnen verloopt rustiger, zegt Christophe. ‘Binnen zijn de mensen hoffelijker.’

’Baby in de lucht’

Ook Veronique Peeters-Van Hoorenbeeck uit Hoeilaart vindt het binnen in de luchthaven bijzonder rustig. ‘Ik zit hier bijna alleen een koffie te drinken’, vertelde ook zij deze voormiddag. ‘Maar buiten was het verschrikkelijk. Daar stond een paar honderd man. Het was trekken en duwen. Ik zag mensen een buggy met een baby in de lucht steken. Ik heb op een bepaald moment de hulpdiensten gebeld. Daar zeiden ze dat ze op de hoogte waren van de situatie’.

‘Het leek ook alsof een mevrouw achter mij ging flauwvallen, zij is beginnen hyperventileren. Ik heb toen onmiddellijk teken gedaan naar de politieagenten, die haar geholpen hebben. Ze hebben mij toen ook binnengelaten. Ik ben nu wel veel te vroeg. Mijn vlucht naar Stockholm is pas om 12.55 uur.’

Omgeleid

Tui Fly had uit voorzorg haar drie lijnvluchten die voor dinsdag waren gepland naar Oujda, Palma de Mallorca, en Rabat laten omleiden naar de luchthaven van Brussel.

Luchthaven Charleroi blijft ook woensdag gesloten, ‘oplossingen liggen op tafel’
Passagiers moeten opnieuw lang aanschuiven en dreigen hun vlucht te missen.  Foto:  BELGA

Vrees voor annulaties

Ceo Verdonck klonk dinsdagmorgen nog pessimistisch over een mogelijke oplossing. ‘Ik hoopte dat de gesprekken gisteravond (maandag, nvdr) rede hadden kunnen brengen, maar dat is niet het geval’, zei de luchthaventopman in een gesprek met Radio 1. ‘Ik heb met de vakbonden gesproken en die zeggen “wij bewegen niet”. Ze blijven vasthouden aan het idee dat ze jobs gaan verliezen. Ik ben al van vroeg deze ochtend op zoek naar iemand van de vakbond om het uit te leggen aan de passagiers, maar die is er niet. Op dit moment zijn we machteloos. (...) Ik kan niet aanvaarden dat mijn personeel en passagiers het slachtoffer worden van deze discussies’, aldus Verdonck.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in