Sihame El Kaouakibi verliest onschendbaarheid
Sihame El Kaouakibi. Foto:  belga

Gewezen Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi verliest woensdag haar parlementaire onschendbaarheid. Niets staat een vervolging voor de strafrechter nog in de weg.

De commissie Vervolgingen van het Vlaams Parlement gaf vanmiddag unaniem het advies om de politieke onschendbaarheid van parlementslid Sihame El Kaouakibi (ex-Open VLD, onafhankelijk) op te heffen. Woensdag stemt de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement over dat advies. Dat wordt een formaliteit. Door het verlies van de onschendbaarheid kan de raadkamer eind oktober beslissen of er voldoende elementen zijn om de politica voor de strafrechter te brengen.

De leden van de commissie Vervolging bogen zich vorige week over het verslag dat het Antwerpse parket-generaal had doorgestuurd. De vergadering vanmiddag was snel afgelopen. De commissieleden doen alleen een marginale toetsing. Het komt erop neer dat ze oordelen of politieke motieven al dan niet aan de basis van het onderzoek liggen. De toetsing ten gronde is een zaak voor de rechter.

Subsidiefraude

Het parlementslid, dat al twee jaar thuiszit met een briefje van haar psychiater, verzette zich niet tegen de opheffing. Ze zakte niet af naar het parlement om zich te verdedigen. El Kaouakibi zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor subsidiefraude en schriftvervalsing. Volgens Het Laatste Nieuws heeft het Antwerpse parket zich alleen toegespitst op de subsidies die ze van diverse overheden voor haar project Let’s go urban heeft gekregen. Het gecontesteerde bedrag zou ‘slechts’ 269.000 euro bedragen.

In totaal ontving El Kaouakibi in tien jaar 1,3 miljoen euro subsidies voor achttien dossiers. Maar lang niet altijd waren de regels van toekenning even helder, wat vervolging in die zaken fel bemoeilijkt. Eerder kwam ook de Vlaamse inspectie van Financiën tot die conclusie. Ze zette aan tot voorzichtiger taalgebruik.

El Kaouakibi en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen laten zich ook verdedigen tegen een klacht van de curator van Point Urbain, de vennootschap achter hun eventcenter J.J. House. Die stelt het duo persoonlijk verantwoordelijk voor een put van een miljoen euro. De ondernemingsrechtbank stelde deze zaak eerder uit tot het strafonderzoek is afgerond. Inmiddels heeft de fiscus na een geschil beslag gelegd op het inkomen van El Kaouakibi als parlementslid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in