Conservatief Kristersson is nieuwe premier van Zweden
Ulf Kristersson.  Foto:  ap

In het Zweedse parlement is de conservatieve leider Ulf Kristersson tot nieuwe premier verkozen. Hij haalde een meerderheid dankzij de uiterst rechtse Zweedse Democraten (SD).

Ulf Kristersson, een 58-jarige politicus van de Gematigde Uniepartij, haalde het met 176 stemmen voor en 173 tegen in het parlement, dat 349 zetels telt. Kristersson volgt de sociaaldemocrate Magdalena Andersson op. Hij zal dinsdag een regeringsverklaring afleggen en zijn bewindsploeg voorstellen.

De vier (centrum)rechtse partijen die vorige maand als rechts blok de Zweedse verkiezingen wonnen, waren het vorige week eens geworden over de vorming van een minderheidskabinet. Het nieuwe kabinet zal bestaan uit de liberaal-conservatieven, liberalen en christendemocraten. De radicaal-rechtse partij Zweden-Democraten (SD), die de meeste stemmen kreeg binnen het rechtse blok, wordt geen onderdeel van het kabinet. Wel zal de partij via een gedoogconstructie de regering steunen.

Onveiligheidsgevoel

De vroegere premier Magdalena Andersson gaf kort na de verkiezingen toe dat het rechtse blok de verkiezingen had gewonnen. De rechtse coalitie – bestaande uit de Zwedendemocraten, de Gematigde Partij, de Christen-Democraten en de Liberalen – haalde 176 zetels, terwijl de centrumlinkse partijen, waartoe de partij van Andersson behoort, eindigde op 173 zetels.

Premier Magdalena Andersson, die vorig jaar aantrad als eerste vrouwelijke premier van Zweden, kondigde op een persconferentie haar ontslag aan.

De SD voerde een uiterst succesvolle campagne rond het toegenomen onveiligheidsgevoel dat bij veel Zweden heerst. Het Scandinavische land worstelt met een verslechterend economisch klimaat, stijgende energieprijzen en bendegeweld. De SD zet daar een extreem streng migratiebeleid tegenover en voerde campagne met de belofte om criminelen met buitenlandse roots het land uit te zetten, zelfs al gaat het om Zweedse staatsburgers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in