Xi Jinping in openingsspeech partijcongres: ‘We sturen aan op vreedzame hereniging met Taiwan’
Xi Jinping blijft naar alle waarschijnlijkheid ook de volgende vijf jaar president.  Foto:  reuters

In zijn openingsspeech voor het twintigste partijcongres van de Communistische Partij van China heeft president Xi Jinping de ‘overgang van chaos naar bestuur’ in de semiautonome regio Hongkong toegejuicht. Ook veroordeelde hij buitenlandse inmenging in Taiwan, het eiland dat voor Peking nog steeds een afvallige provincie is. De president verdedigde ook het coronabeleid in zijn land.

‘We hebben resoluut strijd gevoerd tegen separatisme en inmenging. We hebben onze vastberadenheid en het vermogen getoond om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen en om ons te verzetten tegen de onafhankelijkheid van Taiwan’, dixit Xi Jinping.

‘De wielen van de geschiedenis rollen verder in de richting van de hereniging en de verjonging van de grote Chinese natie. Volledige hereniging moet worden gerealiseerd en kan zonder twijfel worden bereikt, aldus Xi, die benadrukte dat de kwestie-Taiwan een zaak was voor de Chinezen. ‘We sturen aan op vreedzame hereniging, maar zullen het gebruik van geweld nooit afzweren’, zo waarschuwde hij nog.

Xi Jinping verklaarde ook dat zijn land boven alles de bevolking en mensenlevens vooropstelt bij het bestrijden van de coronapandemie. Peking heeft ‘de veiligheid en gezondheid’ van de bevolking maximaal beschermd. Hij sprak daarbij van positieve resultaten, door de preventie bij en het beheer van de epidemie af te stemmen met de economische en sociale ontwikkelingen. China voert al bijna drie jaar een zeer strikt coronabeleid, wat ook een weerslag had op de economische groei van het land.

Ook klonk het dat de strijd tegen corruptie ‘het grootste gevaar geëlimineerd heeft’ binnen de partij en het leger.

Tijdens het meerdaagse vijfjaarlijkse partijcongres zal naar verwachting bevestigd worden dat Xi Jinping vijf jaar langer president blijft van het land, dat sinds het begin van de coronapandemie weer terugplooit op zichzelf. Het congres vindt plaats op een ‘kritiek moment’ waarbij het land en de bevolking van alle etnieën de weg inslaan naar de opbouw van een ‘modern socialistisch land’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in