Twee broers zijn vrijdag op de eerste dag van hun proces in de Maltese hoofdstad Valletta veroordeeld tot elk 40 jaar gevangenisstraf voor de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia.

Broers krijgen 40 jaar voor moord op Maltese journaliste
Foto:  afp

George en Alfred Degiorgio zijn veroordeeld voor het maken, plaatsen en tot ontploffing brengen van de bom die de 53-jarige journaliste in haar auto doodde op 16 oktober 2017. De broers, die bij de start van het proces schuldig pleitten, riskeerden een levenslange celstraf.

De journaliste genoot grote bekendheid in Malta en publiceerde op haar blog regelmatig over corruptie. Ze werkte op het ogenblik van haar moord aan een verhaal op grond van een enorm datalek over een elektriciteitscentrale-project. 

De broers Degiorgio werden in december 2017 gearresteerd en beschuldigd van moord op de journaliste, samen met een derde verdachte, Vince Muscat. Die laatste besliste vorig jaar als spijtoptant mee te werken aan het onderzoek. Hij pleitte schuldig en kreeg 15 jaar celstraf. De man getuigt later op het proces.

Opdrachtgever staat ook terecht

Volgens de aanklager hebben de drie mannen een bom onder de auto van de journaliste geplaatst. George Degiorgio bracht die vervolgens tot ontploffing met een mobiele telefoon vanaf een boot op zee, terwijl de andere twee mannen toekeken vanaf een uitkijkpunt dichtbij het huis van Caruana Galizia.

Behalve de broers staat ook de vermoedelijke opdrachtgever van de moord, de zakenman Yorgen Fenech, terecht. Fenech is aandeelhouder in het elektriciteitscentrale-project waarnaar het slachtoffer een onderzoek deed. De aanklachten tegen Fenech zijn gebaseerd op een getuigenis van taxichauffeur Melvin Theuma, die zegt dat hij de tussenpersoon was tussen Fenech en de broers Degiorgio. Theuma heeft gratie gekregen in ruil voor zijn getuigenis. Fenech ontkent alle aanklachten. (belga)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in