Gasexplosie Oostende: agent niet langer in levensgevaar
Schade na de gasexplosie in Oostende.  Foto:  Jeffery Roos

De agent die donderdag levensgevaarlijk gewond raakte, ligt in kunstmatige coma met zware brandwonden. De gewonde brandweerman mag zaterdagochtend het ziekenhuis verlaten. Dat verklaarde burgemeester van Oostende Bart Tommelein.

Bij de gasexplosie in de Oostendse Christinastraat donderdag liepen drie slachtoffers ernstige verwondingen op. De agent zou nu buiten levensgevaar zijn. Volgens Bart Tommelein (Open VLD) wordt hij nu in een kunstmatige coma gehouden. ‘Dat is de normale procedure bij slachtoffers met zware brandwonden’, aldus de burgemeester.

De brandweerman die gewond raakte bij de ontploffing mag zaterdagochtend het ziekenhuis verlaten. Over het derde slachtoffer – een vrouw die als vrijwilliger werkte in het restaurant in het gebouw waar de ontploffing plaatsvond – was er geen nieuwe informatie.

Twee gebouwen onbewoonbaar

Tommelein wist ook te melden dat twee gebouwen onbewoonbaar zijn verklaard: het gebouw met het restaurant waar de ontploffing plaatsvond, en één aanpalend pand. Die gebouwen moeten volledig gesloopt, maar worden nu toch gestabiliseerd om de veiligheid te garanderen. Wanneer die werken achter de rug zijn – vermoedelijk vrijdagavond omstreeks 23 uur – wordt fase 1 van het rampenplan afgeblazen, en kunnen omwonenden terugkeren naar hun woning.

In theorie mogen de buurtbewoners dan ook gewoon weer in hun woning verblijven, maar Tommelein wijst er wel op dat de nutsvoorzieningen in de buurt nog niet meteen weer in orde zijn, en dat het dus misschien toch aangewezen is om nog een nachtje door te brengen bij familie en vrienden, of in de door de stad voorziene noodopvang. Bovendien is het maar de vraag of er geen glas- of andere schade is. ‘Die herstellingen zullen de bewoners zelf moeten regelen met hun verzekeraars’, aldus Tommelein.

Oorzaak nog onbekend

Over de exacte oorzaak van de explosie wilde Tommelein nog niet uitweiden. ‘Dat wordt nog onderzocht’, klonk het. Donderdagavond is al een kraanman verhoord over mogelijke feiten van onopzettelijke slagen en verwondingen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Na verhoor mocht de man beschikken. Politie en parket stellen alles in het werk om de precieze omstandigheden van het incident te achterhalen.

Tommelein gaat in tegen kritiek rond snelheid evacuatie

Enkele buurtbewoners merkten tijdens een persconferentie op dat ze tot net voor de gasexplosie tot dichtbij de locatie van de ontploffing konden komen, maar volgens Tommelein is dat ongegronde kritiek.

‘De gasmelding is om 11.19 uur binnengekomen bij de hulpdiensten. Dan moeten ze ten eerste al ter plaatse raken, vervolgens de situatie inschatten, en dan pas kunnen ze overgaan tot een eventuele evacuatie. De explosie vond plaats om 11.36 uur. Als je weet dat onze brandweer probeert om steeds binnen de twaalf minuten aanwezig te zijn na een noodmelding, dan weet je hoeveel tijd er nog overbleef...’, klonk het antwoord van de burgemeester.

‘We kunnen op videobeelden zien dat er geen derden meer aanwezig waren op de locatie wanneer de hulpdiensten ter plaatse zijn en de situatie proberen in te schatten: daarom zijn de drie slachtoffers ook een brandweerman, een politieman, en een vrouw die net de sleutel kwam halen van het gebouw waar de ontploffing plaatsvond. Je zou ook kunnen zeggen dat we bij elke gasgeur de halve stad moeten evacueren, maar dat is ook niet realistisch. Ik weet dat een aantal mensen langs de zijlijn nogal makkelijk commentaar geeft, maar wij gaan nu grondig onderzoeken wat er gebeurd is.’

Tijdens werken op de hoek van de Christinastraat en de Ooststraat werd donderdagochtend een hogedrukleiding geraakt door een damplaat. Naar aanleiding van dat gaslek waren de hulpdiensten al ter plaatse toen zich even later een hevige gasexplosie voordeed.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in