De Russische president Vladimir Poetin is donderdag in Kazachstan aangekomen voor de Conference on Interaction and Confidence Building in Asia (CICA). In een persconferentie aan het einde van de top zei hij onder meer dat hij geen plannen heeft om Oekraïne te vernietigen.

 

Over het conflict in Oekraïne verklaarde Poetin dat het ‘nooit ons doel was om Oekraïne te vernietigen’. Hij voegde eraan toe dat er ‘geen massale luchtaanvallen meer nodig’ zijn na die van maandag. ‘Voorlopig. Daarna zullen we verder zien.’

Verder antwoordde hij ‘nee’ op de vraag of hij spijt had over het conflict in Oekraïne. ‘Wat er vandaag gebeurt, is onaangenaam, maar we doen wat juist is.’

‘Navo-troepen die rechtstreeks de confrontatie met het Russische leger aangaan, dat is een bijzonder gevaarlijke stap die zou kunnen leiden tot een globale catastrofe. Ik hoop dat wie hier over bezig is, slim genoeg is dat soort stappen niet te nemen’, waarschuwt Poetin op diezelfde persconferentie tegen inmenging van de Navo.

Hij verklaarde dat de ‘gedeeltelijke mobilisatie’ die hij vorige maand had aangekondigd, binnen twee weken klaar zal zijn. Er zijn geen plannen voor verdere oproepen voor legerdienst onder de Russische burgers, aldus de president.

Met de gedeeltelijke mobilisatie hoopt Poetin over 300.000 soldaten extra te beschikken. 16.000 reeds opgeroepen Russen zouden al op militair vlak zijn ingezet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in