Drie agenten moeten terechtstaan voor dodelijke politieachtervolging in Brussel
  Foto:  Bart Dewaele

Drie agenten die in 2017 betrokken waren bij een politieachtervolging die het leven kostte aan twee jonge twintigers, zullen voor de Brusselse politierechtbank moeten terechtstaan. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling beslist, meldt de advocaat die de families van de slachtoffers vertegenwoordigt.

De achtervolging vond plaats op 9 mei 2017. Volgens het Brusselse parket merkte een politiepatrouille rond 21.30 uur aan het Poelaertplein een motorrijder met passagier op die roekeloos aan het rijden was. De patrouille ging de motorrijder achterna. Een patrouille van de hondenbrigade zou via de radiocommunicatie gehoord hebben dat er op de Louizalaan een achtervolging bezig was en zou er op het rechterrijvak vertraagd hebben om het verkeer af te remmen. De motorrijder reed vervolgens achteraan links op dat voertuig in.

De motorrijder, de 24-jarige Ouassim Toumi, was op slag dood en zijn passagier, de 20-jarige Sabrina El Bakkali, raakte zwaargewond en overleed later die nacht in het ziekenhuis.

In 2021 vroeg het parket aan de raadkamer om de betrokken agenten buiten vervolging te stellen. Volgens het parket waren er immers geen strafbare feiten gepleegd. De familie van beide slachtoffers drong erop aan dat de agenten zich voor de rechtbank zouden verantwoorden.

De raadkamer was van oordeel dat de achtervolging buitenproportioneel was en de politie geen levens in gevaar had mogen brengen voor een verkeersovertreding die met een boete bekeurd kon worden. Daarom werd het dossier teruggestuurd naar het parket, zodat de betrokken politiemensen in verdenking konden worden gesteld. Het parket ging tegen die beslissing in beroep, maar daar veranderde het openbaar ministerie van mening en stelde de KI drie agenten in verdenking. Woensdag heeft die KI de drie nu ook doorverwezen naar de politierechtbank.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in