Nasa plant vierde poging tot maanvlucht
De lancering van de Artemis-raket ging al drie keer terug naar af.  Foto: afp

De ruimtevaartorganisatie Nasa probeert op 14 november voor de vierde keer een onbemande raket naar de maan te sturen. Het moet de start worden van het Artemis-project, dat in 2025 opnieuw mensen op de maan wil zetten.

Het zit de maanmissie Artemis van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa niet mee. Die moest al drie keer het lanceringsmoment afblazen. Twee keer gebeurde dat door een technisch defect, de derde keer gooiden slechte weersvoorspellingen roet in het eten.

Om van orkaan Ian gespaard te blijven, moest de krachtige draagraket op het Kennedy Space Center, in de staat Florida, eind september terug naar het gigantische assemblagebouw gerold worden. Die rollback zorgde voor langdurig uitstel. Dat komt omdat Nasa voor een lancering met veel factoren rekening moet houden: de steeds veranderende positie van de aarde en de maan, de gewenste baan om de maan, de juiste lichtinval voor de zonnepanelen van de capsule Orion.

Eerder in september moest de lancering een tweede keer worden uitgesteld. Toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof, ontdekte de Nasa een lek. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen. De eerste lanceringspoging, nog geen week voordien, moest worden afgeblazen omdat het niet lukte een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen.

De Nasa hoopt de raket ten vroegste op 4 november weer naar het lanceerplatform te brengen, met het oog op een lancering op 14 november om 6.07 uur Belgische tijd.

Het maanprogramma Artemis is de opvolger van het Apollo-project. Voor Artemis werd de krachtigste raket ooit gebouwd: de SLS-draagraket. Die moet eerst als test een onbemande Orion-capsule naar de maan brengen. Ten vroegste in 2025 wil de Nasa opnieuw mensen op de maan zetten. Daar zal voor het eerst een vrouw en iemand van kleur bij zijn.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in