Gynaecoloog veroordeeld tot vier jaar cel voor aanranding en verkrachting van zes ex-patiënten
De arts in kwestie werd in 2018 na klachten ontslagen door het AZ Turnhout.  Foto: Bert De Deken

Gynaecoloog Ben V.R. had volgens acht ex-patiënten arts verschillende handelingen gesteld die medisch gezien helemaal niet noodzakelijk waren. De rechtbank van Turnhout vond de feiten bewezen voor zes van de patiënten.

De directie van het AZ in Turnhout zette de arts in 2018 aan de deur omdat twee vrouwen onafhankelijk van elkaar klacht hadden ingediend wegens seksueel misbruik, vooral in de periode tussen 2014 en 2015. Nadat het ontslag in de pers verschenen was, dienden nog eens zes andere vrouwen een klacht in tegen de arts.

Na zijn ontslag in het ziekenhuis startte V.R. een privépraktijk op in Turnhout. De vijftiger verscheen vorige maand voor de correctionele rechtbank in Turnhout voor de aanranding van de eerbaarheid en verkrachting van acht voormalige patiënten.

Volgens de vermeende slachtoffers heeft de arts verschillende handelingen gesteld die medisch gezien helemaal niet noodzakelijk waren. Ze verklaarden dat ze met hun handen en knieën op tafel moesten gaan zitten. Daarna ging de gynaecoloog met twee vingers in hun vagina en vroeg hij hen of het pijn deed en of ze zo zouden kunnen klaarkomen.

De rechtbank vond de feiten bewezen voor zes van de acht vrouwen. De arts is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan drie jaar met uitstel. Hij is ook voor vijf jaar ontzet uit zijn rechten.

Het Openbaar Ministerie had vorige maand een celstraf van vijf jaar gevorderd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in