21 minderjarigen hebben nacht op straat doorgebracht
Mensen brengen de nacht door aan het Klein Kasteeltje.  Foto:  Sebastian Steveniers

21 minderjarigen hebben afgelopen nacht op straat doorgebracht in Brussel. ‘Het systeem vertoont capaciteitstekorten, waardoor zij ook op straat belanden’, zegt directeur Tine Claus van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Fedasil bevestigt, maar zegt dat het ging om jongeren waarbij twijfels over hun leeftijd bestonden, dat de kwetsbaren en jongsten wel een plaats kregen.

‘’Wij blijven aandringen op meer noodopvangplaatsen, om de acute nood te verlichten’, zo zegt Vluchtelingenwerk nog.

Fedasil bevestigt dat er een twintigtal jongeren geen toegang hebben gekregen tot een opvangplaats. Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers creëerde afgelopen jaar 1.000 extra plaatsen, maar die zitten door de hoge toestroom van minderjarige vluchtelingen nu al vol.

‘We waarschuwen al maanden dat we, met de huidige instroom en uitstroom, op een dag niet alle niet-begeleide minderjarigen zouden kunnen opvangen. Die dag is gisteren gekomen’, verduidelijkte Mieke Candaele, directeur communicatie bij Fedasil bij het persagentschap Belga.

De voorrang werd gegeven aan de meest kwetsbare en jongste minderjarigen. De jongeren die geen plaats vonden, zijn personen waarover twijfels bestonden over hun leeftijd. Vluchtelingennetwerk spreekt over jongeren tussen 16 en 18 jaar.

Achterpoort blijft dicht

Dinsdag bleef de achterpoort van het Klein Kasteeltje dicht voor asielzoekers. Zij werden rechtstreeks omgeleid naar Ariane, een noodopvangcentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe, waar ze in allerijl werden opgevangen. De ­medewerkers van Fedasil, die ­instaan voor de opvang van asielzoekers, vrezen opnieuw voor hun eigen veiligheid en die van asielzoekers (DS 19 augustus). ‘De collega’s bekijken wat er mogelijk is’, klinkt het in een officiële reactie.

De werking van het aanmeldcentrum aan het Klein Kasteeltje blijft moeizaam: maandag moest de politie tussenkomen om de veilige doorgang van asielzoekers, die sinds de verhuizing van het ­registratieloket naar de Pachecolaan per bus worden vervoerd naar het Klein Kasteeltje, en die van medewerkers te garanderen, valt te horen binnen het agentschap. Grote groepen mensen, die de afgelopen dagen en weken geen opvangplaats kregen, slapen voor de poort. De medewerkers van het Klein Kasteeltje zijn de onveilige werk­omstandigheden beu.

Winterplan op tafel

De sluiting is een sterk signaal aan staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Nicole de Moor (CD&V) om snel in meer opvangplaatsen te voorzien. Het netwerk van Fedasil kan de instroom niet meer aan: de opvang van alleenstaande mannen werd zelfs tijdelijk gestaakt. Zelfs voor mensen met een bevel van de rechtbank in de hand – dat aantal loopt intussen al op tot bijna 4.500 sinds het begin van dit jaar – is er niet altijd plaats. Vluchtelingenwerk heeft het over een bezettingsgraad van 96 procent, die voor minderjarigen nog hoger ligt.

De Moor beloofde maandag meer opvangplaatsen in een winterplan. ‘Boven op de 31.000 plaatsen die vandaag al bestaan, zetten we in op capaciteitsverhoging. ­Bovendien werken we samen met Brussel voor noodopvang tijdens de winter’, zei ze. Ze benadrukte dat ook de uitstroom van mensen uit de opvang sneller moet.

Het middenveld wil vooral snel resultaten zien: ‘We lezen dat er ­extra opvang komt, maar hoeveel plaatsen dat zullen zijn, is nog niet duidelijk’, zegt Thomas Willekens, medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘Het zou zelfs kunnen dat er binnenkort minderjarigen op straat moeten slapen. Dat moeten we vermijden.’

Vanaf woensdag biedt Artsen zonder Grenzen medische hulp aan het aanmeldcentrum aan de Pachecolaan, waar ook mensen met tuberculose en vergevorderde huidaandoeningen aan hun lot worden overgelaten. Fedasil kan al maanden geen enkel medisch ­onderzoek bieden voor nieuwkomers, zegt AzG. ‘De Belgische overheid ontzegt hun de steun waar ze recht op hebben.’