Israël en Libanon verdelen gasvelden onder elkaar
Een gastanker in de Middellandse Zee.  Foto:  AFP

In een gebied in de Middellandse Zee liggen twee grote gasvelden waarover Libanon en Israël met elkaar in de clinch liggen. Een oplossing is nu gevonden: ieder land krijgt één veld om aan te boren.

Libanon en Israël hebben een akkoord bereikt over de oplossing voor een grensconflict in de Middellandse Zee, waardoor beide de landen daar nu flinke nieuwe hoeveelheden gas kunnen aanboren.

De Israëlische minister-president Yair Lapid sprak van een ‘historisch akkoord’, melden internationale persbureaus. Het akkoord betekent niet dat de twee landen, die in een decennialang conflict verwikkeld zijn, nu diplomatieke lijnen gaan openen, benadrukken beide partijen. Ook moeten ze de deal nog ondertekenen — wanneer ze daartoe overgaan, is nog niet bekend.

Het akkoord beslaat uitsluitend de grens op zee en raakt dus niet aan de betwiste landgrens. Zowel de Israëliërs als de Libanezen claimden het afgelopen decennium het zeegebied van zo’n 860 vierkante kilometer. Die twist verergerde na de ontdekking van twee grote gasvelden in de Middellandse Zee. Het ene (Karish) mag nu waarschijnlijk geëxploiteerd worden door Israël, het ander (Qana) door Libanon. Sinds 2020 voerden de landen indirecte onderhandelingen, waarin werd bemiddeld door de Verenigde Staten.

Vooral voor de Libanese bevolking is het akkoord heuglijk nieuws. Het land verkeert sinds 2019 in een van de zwaarste economische crises ooit. Vier op de vijf Libanezen leven onder de armoedegrens. Ook zitten grote delen van het land al maanden zonder staatsstroom. Energie-inkomsten kunnen het land verlichting bieden en de kans vergroten dat het een lening krijgt van het Internationaal Monetair Fonds. Israël wil de gaswinning inzetten om de energie-export naar de Europese Unie verder uit te breiden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in