camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Auteursrecht

Uffizi eist centen van Jean Paul Gaultier

Het Uffizi in Firenze daagt Jean Paul Gaultier voor de rechter, omdat hij zonder toestemming van het museum de Venus van Botticelli heeft gebruikt op zijn kleren.

dinsdag 11 oktober 2022 om 3.25 uur

Een Gaultier met een Botticelli. rr

Begin dit jaar postte Jean Paul Gaultier foto’s van een reeks kleren met de Venus van Botticelli op zijn sociale media. Het schilderij is een van de topstukken van het Uffizi in Firenze, dat de ontwerper nu voor de rechter daagt. Eike Schmidt, directeur van het Uffizi, zegt dat hij Gaultier in april al schriftelijk vroeg de kledingstukken uit de handel te halen, of rechten te betalen. De couturier reageerde niet.

Botticelli overleed in 1510; de auteursrechten op zijn werk zijn dus lang verstreken. Maar de Italiaanse wet voorziet dat musea reproductierechten mogen innen op werken uit hun collectie, ook als die zich in het publiek domein bevinden.

‘Voor elk gebruik van een werk moet toestemming worden gevraagd en een vergoeding betaald’, zegt Schmidt. ‘Hoeveel, dat hangt af van de prijs van de stukken met de beeltenis, de geproduceerde aantallen, enzovoort.’

De prijzen van Gaultiers kleren varieerden van 150 euro voor een sjaal tot 590 euro voor een jurk. De vergoeding zou meer dan 100.000 euro bedragen. (isg)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen