Rusland heeft maandagochtend 75 raketten afgevuurd op verschillende steden in Oekraïne. Voor het eerst in maanden werd de hoofdstad Kiev getroffen door meerdere explosies. Er kwamen ook meldingen van aanvallen uit Zaporizja, Dnipro en Mykolajiv in het zuiden, uit Charkov in het oosten, en zelfs uit Lviv in het westen. In dit artikel bundelen we enkele opmerkelijke beelden.

1. Inwoners Kiev komen stilaan uit schuilplek in metro

Hoewel de Oekraïense president Zelenski zijn bevolking opriep om de hele dag ondergronds te blijven schuilen, zijn de inwoners van Kiev stilaan weer op straat gekomen. Net als in het begin van de oorlog schuilden ze met duizenden in metrostations. Deze keer was er geen paniek, zo getuigden enkele vrouwen in de video hierboven.

2. Meisje filmt videoboodschap op moment van bominslagen

Enkele raketten kwamen maandagochtend neer op het Sjevtsjenkopark, een populaire trekpleister in het centrum van Kiev. Een meisje was bezig met de opname van een videoboodschap toen ze plots werd opgeschrikt door de reeks ontploffingen.

3. Raketaanvallen treffen Kiev in het hart

In de straten van Kiev hebben de luchtalarmen bijna de hele voormiddag ononderbroken geluid. Meerdere explosies in het hart van de stad hebben aan zeker vijf mensen het leven gekost, het officiële dodental loopt wellicht nog op. In deze video is het moment van de inslag van een van de raketten te zien. Opgelet, de video bevat ook gevoelige beelden.

4. Wandelaar ontkomt nipt aan raketaanval op voetgangersbrug

Op een haar na miste een raket de glazen voetgangersbrug aan de Vrijheidsboog van Kiev. Op deze beelden is te zien hoe een voetganger er met de schrik vanaf kwam.

5. Explosie slaat krater nabij speeltuin in Kiev

Een van de explosies in het Sjevtsjenkopark in Kiev gebeurde naast een speeltuintje. De bom veroorzaakte een krater van enkele meters breed en diep.

6. Zelenski reageert op reeks hevige aanvallen

Op Telegram reageerde de Oekraïense president Zelenski geschokt op de aanvallen en hij maande zijn landgenoten aan tot voorzichtigheid: ‘Blijf vandaag alstublieft in de schuilkelders.’

7. Woontoren in Zaporizja verwoest

De zuidelijke stad Zaporizja is al wekenlang het doelwit van Russische aanvallen. Ook afgelopen nacht: een flatgebouw van vijf verdiepingen is er met de grond gelijk gemaakt. Daarbij viel minstens één dode. Door de raketinslagen is ook het hoogspanningsnet van de stad beschadigd.

8. Ook Dnipro doelwit van bombardementen

Naast bombardementen op Kiev en Zaporizja, werd ook de stad Dnipro getroffen. Onderstaande beelden tonen de omvang van de schade, maar op dit moment is nog niet geweten welke menselijke tol de aanval heeft geëist.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in