Een zware explosie heeft vanmorgen vroeg de strategische brug die de Krim (door Rusland geannexeerd Oekraïens gebied) met Rusland verbindt, erg beschadigd. De Russische antiterreurcommissie stelt dat een bom in een vrachtwagen de vernieling veroorzaakt heeft. Er zijn drie doden gevallen.

‘Vandaag om 6.07 uur (plaatselijke tijd, red.) was er op het deel voor auto's van de Krimbrug een ontploffing van een autobom, waardoor zeven met brandstof gevulde treinwagons op weg naar de Krim vuur gevat hebben’, aldus de Russische antiterreurcommissie. De bom zat verstopt in een vrachtwagen.

Op beelden is te zien dat de trein urenlang in brand stond en dat de autoweg naast de spoorlijn zwaar beschadigd is. Een groot deel van het wegdek ligt in het water en twee overspanningen van de brug voor autoverkeer zijn ingestort. Alle verkeer op de brug werd stilgelegd. Ondanks de grote schade maakt Moskou zich sterk dat het verkeer over de brug vanavond al (19 uur onze tijd) wordt hervat. De weg is immers maar in één rijrichting vernield, over de andere rijrichting is wel verkeer mogelijk.

Officieel zijn er drie doden gevallen. Dat aantal kan nog oplopen. Er werden al een mannen- en vrouwenlichaam uit het water gehaald volgens het laatste statement van het parket. Die man en vrouw werden geïdentificeerd, net als de chauffeur van de vrachtwagen. Het gaat om een man uit de Russische stad Krasnodar. Zijn woning werd doorzocht door de Russische autoriteiten.

Onderzoek opgestart

President Vladimir Poetin eist in een reactie de oprichting van een regeringscommissie om de explosie te onderzoeken. Het Russisch parket heeft een strafrechtelijk onderzoek opgestart. Experts van het forensisch centrum zijn meteen naar de brug gestuurd. De Russische minister van Transport en die van Noodsituaties zijn ter plaatse.

Officieel heeft Moskou nog niet met de vinger gewezen naar Oekraïne, maar een Russische functionaris in de Krim zegt dat de aanslag het werk was van ‘Oekraïense vandalen’. ‘Ze hebben hun bloedige poten op onze brug gelegd en nu hebben ze iets gedaan om trots op te zijn. Dit terwijl ze in alle jaren dat het gebied deel was van Oekraïne nooit iets nuttigs hebben gebouwd in de Krim.’

Een adviseur van de Oekraïense president Zelenski noemt de gebeurtenissen van zaterdagochtend ‘slechts een begin’. Officieel heeft Kiev de verantwoordelijkheid voor de aanslag nog niet opgeëist. ‘Alles wat illegaal is gebouwd, moet vernield worden en alles wat gestolen is, moet aan Oekraïne worden teruggegeven. De Russen moeten worden verdreven’, schreef de adviseur op Twitter.

Belangrijke aanvoerlijn

De brug is 19 km lang en werd door Rusland in 2018 gebouwd na de annexatie van de Krim om een vlotte verbinding te maken tussen Moskou en het schiereiland. Voor het Russische leger is de brug erg belangrijk als aanvoerlijn.

Er zal nu een veerdienst ingericht worden, laat de Russische regering op de Krim weten. Het ministerie van Industrieel Beleid op de Krim stelt dat het schiereiland beschikt over een voorraad van twee maanden aan basisbenodigdheden. Toch zullen bewoners voorlopig niet meer dan 3 kilogram boodschappen mogen aankopen.

Kiev dreigde er dan ook sinds de start van de Russische invasie al meerdere keren mee om de brug onder vuur te nemen. Moskou dreigde daarop met vergeldingsaanvallen als Oekraïense troepen de brug zouden viseren.

Als Oekraïne inderdaad verantwoordelijk is voor de explosie op de Krimbrug, dan is het een klap in het Russische gezicht dat Oekraïense troepen erin slagen cruciale infrastructuur zo ver van de frontlijn ernstig te beschadigen. De symboliek van de brug kan moeilijk overschat worden: het maakt de letterlijke verbinding tussen Rusland en het geannexeerde gebied.

Deze zomer nog slaagde Oekraïne erin het schiereiland met raketten te bestoken. De beelden van de Russische badgasten die er werden opgeschrikt door explosies, in wat zij beschouwden als veilig gebied, kwamen hard aan in Rusland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in