De menselijke resten die vijftien dagen geleden werden aangetroffen in een kloof in de Andes in Peru, zijn wel degelijk die van de vermiste 28-jarige Belgische toeriste Natacha de Crombrugghe. Dat meldt het Peruaanse parket donderdag.

De ouders van de vrouw bevestigen het nieuws in een kort persbericht. Intussen meldde ook het federaal parket van ons land de bevindingen van de Peruviaanse onderzoekers.

‘Het provinciaal parket (...) heeft bevestigd dat de skeletresten die in de bedding van de Colca-rivier, in Huambo (regio Arequipa, zuidoost Peru) zijn gevonden, toebehoren aan de Belgische toeriste Natacha de Crombrugghe’, aldus het Peruaanse openbaar ministerie in een verklaring.

Het lichaam, dat op 21 september werd gevonden, werd geïdentificeerd ‘dankzij een DNA-test op de familieleden van het slachtoffer’, aldus het openbaar ministerie, zonder de doodsoorzaak te specificeren. ‘Het volledige autopsierapport zou in de komende weken gefinaliseerd worden en beschikbaar moeten zijn. Intussen kunnen geen conclusies worden getrokken over de doodsoorzaak’, meldt ons federaal parket.

De ouders van de vrouw bevestigen dat donderdagnacht in een korte mededeling. ‘We hebben net de resultaten van de DNA-tests ontvangen en het gaat om onze dochter’, zeggen ze. ‘De politie onderzoekt nog steeds of Natacha per ongeluk in de rivier is gevallen tijdens een trekking in de Colca Canyon op 24 januari, of dat het om moord gaat. Meer weten we op dit moment niet.’

Het stoffelijk overschot, een schedel en een volledig skelet, werden eind september aangetroffen in de regio waar de Belgische toeriste verdween. De resten werden overgebracht naar de stad Arequipa voor verder onderzoek en blijken nu dus die van De Crombrugghe te zijn.

De 28-jarige vrouw uit Brussel verdween op 24 januari toen ze vanuit een hostel in het dorpje Cabanaconde alleen vertrokken zou zijn voor een trektocht door de Colca Canyon, een diepe uitgestrekte kloof in het zuiden van het land.

Overzicht | Acht maanden onzekerheid

 • 24 januari: Sinds die dag ontbreekt elk spoor van Natacha de Crombrugghe, een juriste afkomstig uit Linkebeek, de Vlaamse rand rond Brussel.
 • 6 februari: De ‘engel der vermisten’ wordt mee ingeschakeld in de zoektocht naar Natacha. Kilometers in de Colca-kloof worden afgezocht.
 • 20 februari: Belgische speurders trekken naar Peru om mee te helpen zoeken naar de vermiste Natacha.
 • 28 februari: Belgische speurders keren terug naar huis, zonder resultaat.
 • 15 april: Natacha’s ouders loven een beloning van 15.000 dollar uit aan wie informatie kan verschaffen die kan leiden tot het terugvinden van hun dochter.
 • 29 juni: er worden huiszoekingen uitgevoerd in Cabanaconde, waar de vermiste juriste voor het laatst gezien werd.
 • 1 juli: er worden bloedsporen of lichaamsvocht aangetroffen in een woning in Cabanaconde waar Natacha de dag voor haar verdwijning nog een feestje bijwoonde.
 • 12 augustus: de bloedsporen blijken niet van Natacha te zijn.
 • 21 september: vissers treffen menselijke resten aan in de rivierbedding van de Colca. Meteen wordt de link gelegd met Natacha, maar haar ouders betwijfelen sterk dat het om hun dochter gaat: de vondst lijkt volgens hen in scène gezet.
 • 3 oktober: de vondst van persoonlijke bezittingen doet meer en meer twijfel ontstaan: is het lichaam toch van Natacha?
 • 6 oktober: het openbaar ministerie van Peru maakt bekend dat DNA-onderzoek aantoont dat het lichaam van Natacha is. Haar ouders bevestigen dat. Volgens hen onderzoekt de politie nog of het om een ongeval dan wel moord gaat.
 • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

  Meld je aan en lees gratis ›

  Vul je e-mailadres en wachtwoord in