Assisenproces aanslagen Brussel wordt hervat op 30 november
Deze glazen boxen moesten weer afgebroken worden.  Foto:  Belgaa

Het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem zal hervat worden op 30 november. Dan wordt de jury samengesteld. Op 5 december volgt het eigenlijke proces. Dat heeft de voorzitter van het assisenhof vrijdag beslist.

Het assisenproces voor de aanslagen in Brussel heeft een officiële startdatum. De assisenvoorzitter heeft die, een dag nadat FOD Justitie bekend had gemaakt dat de beklaagdenbox bruikbaar zou zijn vanaf 14 november, vastgelegd op 5 december. Op 30 november zal de jury voor het proces worden samengesteld.

Aanvankelijk stond de jurysamenstelling gepland voor 10 oktober. Maar het proces dreigde op de lange baan geschoven te worden, nadat het hof had geoordeeld dat de box voor de beschuldigden de rechten van verdediging schond. De negen individuele glazen boxen, waarin de beschuldigden plaats moesten nemen, zou de communicatie tussen advocaat en cliënt bemoeilijken. Het uitstel was een blamage voor Belgische Justitie. De glazen constructie die afgebroken moest worden kostte 250.000 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in