Verkoop houten banken uit Brussel-Noord stilgelegd
De betreurde houten banken van het Noordstation.  Foto:  getty images

RotorDC, dat op vraag van de NMBS de houten banken in het Brusselse Noordstation weghaalde en te koop plaatste, legt die verkoop even stil. Het bedrijf wacht het publieke debat af en zegt dat het nog niet te laat is om de banken terug te brengen.

Rotor Deconstruction, een Brusselse coöperatieve die bouwmateriaal en meubels recupereert uit oude gebouwen, stond in voor de ophaling en verkoop van de banken. ‘Onze opinie is bij zulke opdrachten normaal irrelevant’, meent het bedrijf. ‘Maar wij steunen de oproep om de banken terug te brengen naar Brussel-Noord.’ De demontage kwam er op vraag van een onderaanneming, maakt RotorDC duidelijk. Alle banken vonden reeds een koper, maar RotorDC pauzeert de leveringen ervan.

‘We willen verduidelijken dat 40 procent van de houten banken nog steeds in het Noordstation staan. 30 procent ervan staat in onze opslagplaats. De overige banken zijn reeds opgehaald of geleverd.’

Het bedrijf wil een geste doen voor de 30 procent banken die in hun opslagplaats staan. ‘Zonder extra kosten.’ De vertrokken banken ‘zijn moeilijk terug te halen’, meent het bedrijf, maar het wil wel onderhandelen met de kopers om de banken terug te brengen ‘tegen een zekere compensatie’. RotorDC heeft voor de NMBS berekend hoeveel dat zou kosten. Dat bedrag werd reeds doorgegeven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in