Sint-Joost legt ambtenaren thuiswerk op om energie te besparen, minister laat beslissing onderzoeken
Het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Noode.  Foto:  BELGA

De Brusselse minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (FDF) zal de beslissing van de gemeente Sint-Joost onder de loep nemen. Dat liet hij vrijdag weten op vraag van Juan Benjumea Moreno (Groen) en Ahmed Mouhssin (Ecolo), die het onaanvaardbaar vonden dat Sint-Joost ‘verplicht telewerk’ invoert om energie te besparen.

Burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost-ten-Noode besliste begin deze week dat het gemeentepersoneel vanaf volgende week verplicht wordt om op vrijdagen te telewerken. Dat moet de energiefactuur van de gemeente met 20 procent verminderen.

Volgens de groene parlementsleden Juan Benjumea Moreno en Ahmed Mousshin komt dat neer op ‘verplicht telewerk’, wat tijdens de coronacrisis te rechtvaardigen was, maar nu niet. Volgens Benjumea leidt de maatregel overigens niet tot een besparing. De energiefactuur van de gemeente zal wel dalen, maar die van de individuele ambtenaren stijgt. Bovendien is het verwarmen van een kantoor wellicht een pak goedkoper dan de verwarming van honderd individuele woningen.

Beide parlementsleden vroegen de minister de maatregel minstens te schorsen, maar liefst te vernietigen. Minister Clerfayt liet bij monde van zijn collega Alain Maron weten dat de gemeente de beslissing nog niet heeft overgemaakt aan zijn administratie – wat overigens niet verplicht is – maar dat hij de beslissing zou opvragen om zijn voogdij te kunnen uitoefenen. Hij voegde eraan toe dat de maatregel geen deel uitmaakt van de reeks maatregelen om energie te besparen die de regering in een omzendbrief aan de gemeenten heeft overgemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in