camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 6 oktober 2022 om 17.00 uur

1Doel 2 stilgevallen

Kernreactor Doel 2 is stilgevallen. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. Ook Tihange 3 ligt sinds begin deze week uit.

De centrales van Tihange.  Marc Herremans

Er vond rond 9.45 uur een automatische stop plaats van de reactor, het gevolg van een kortsluiting in het besturingssysteem van een controlestaaf, klinkt het. ‘Het gaat om een puur operationeel probleem. Er is geen gevaar voor de veiligheid’, aldus een woordvoerster.

Maandag viel Tihange 3 stil. Dat maakt dat vier van de zes centrales in ons land draaien. De zevende centrale – Doel 3 – werd eind september van het net gekoppeld.

Op de elektriciteitsmarkt veroorzaakt het uitvallen van Doel 2 weinig hinder. Er is heel wat vermogen aan stroom uit zonnepanelen beschikbaar, klinkt het bij traders.

2Inbeslagname parlementaire documenten in dossier Lumumba was legaal

Een aantal documenten uit het federaal parlement mocht wel degelijk in beslag genomen worden in het onderzoek naar de moord op Patrice Lumumba. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Het Belgisch gerecht opende in december 2012 een onderzoek op vraag van de familie van Lumumba. De Congolese premier werd in 1961 vermoord.

Het gaat om documenten van de parlementaire commissie-Lumumba, meer bepaald de getuigenissen die toen achter gesloten deuren zijn afgelegd. De commissie-Lumumba rondde in 2001 haar werkzaamheden af, 40 jaar na de moord.

Zo’n 200 mappen waren in beslag genomen. De KI heeft geoordeeld dat die inbeslagname legaal was en het gerecht kennis mocht nemen van de processen-verbaal van de getuigenissen. Slechts voor twee documenten wordt een uitzondering gemaakt. Die kunnen door de speurders niet gebruikt worden.

3Fedasil dit jaar al bijna 4.500 keer veroordeeld voor niet-opvang asielzoekers

Fedasil is sinds 1 januari 2022 al bijna 4.500 keer veroordeeld omdat het asielzoekers geen opvang had gegeven. Dat meldt de Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank. De voorbije weken en maanden was bericht dat het om bijna 1.000 veroordelingen ging, maar het cijfer ligt veel hoger, zegt Pascal Hubain, persrechter bij de arbeidsrechtbank.

  Kristof Vadino

‘Sinds 1 januari hebben we 4.832 eenzijdige verzoekschriften ontvangen’, zegt de persmagistraat. ‘Meer dan 90 procent van die verzoekschriften was gegrond.’

460 miljoen aan onterechte coronasteun terugbetaald

De Vlaamse overheid heeft bij bedrijven 124 miljoen euro aan onterecht toegekende coronasteun teruggevorderd. Daarvan is intussen ook 60 miljoen euro effectief terugbetaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) in het Vlaams Parlement heeft gegeven in antwoord op vragen van Open VLD-Parlementslid Maurits Vande Reyde.

Bedrijven die tijdens de coronacrisis verplicht hun deuren moesten sluiten of te kampen kregen met forse omzetverliezen, konden bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) coronapremies aanvragen. Bedoeling was om structureel gezonde bedrijven door de crisis te loodsen en een golf aan faillissementen te vermijden. Toch kwam een deel van de coronasteun terecht bij bedrijven die geen recht hadden op de steun.

Uit cijfers blijkt dat de administratie na risico-evaluatie in 26.250 dossiers een aanvullende controle heeft uitgevoerd. In 18.373 dossiers is de procedure voor terugvordering opgestart. In totaal is er voor 124 miljoen euro onterecht toegekende steun teruggevorderd.

5Dodental loopt op: minstens 38 doden bij aanslag op kinderdagverblijf in Thailand

Het dodental van de aanslag op een kinderdagverblijf in Na Klang, in het noordoosten van Thailand, is opgelopen tot minstens 38 doden, onder wie 22 kinderen. Dat heeft Jakkapat Vijitraithaya, kolonel van de politie van de provincie Nong Bua Lamphu, gezegd.

  epa-efe

De aanslag vond plaats om 12.30 uur lokale tijd (6.30 uur Belgische tijd). De schutter sloeg op de vlucht in een wagen en raakte meerdere voetgangers, aldus nog kolonel Jakkapat Vijitraithaya. De verdachte, een 34-jarige ex-politieagent, pleegde uiteindelijk zelfmoord nadat hij eerst ook zijn vrouw en kind had omgebracht.

6Achttien doden bij gewapende aanval in zuiden van Mexico

Bij een gewapende aanval in San Miguel Totolapan, in de Mexicaanse staat Guerrero, zijn zeker 18 mensen gedood. Conrado Mendoza, burgemeester van de gemeente met ongeveer 4.300 inwoners, is een van de dodelijke slachtoffers. De aanval gebeurde in een deel van het land dat geteisterd wordt door drugsgeweld.

Ook de vader van Mendoza, die zelf meerdere jaren burgemeester was, behoort tot de slachtoffers, klinkt het uit politiebronnen.

7Nobelprijs Literatuur voor Française Annie Ernaux

  afp

De Franse schrijfster Annie Ernaux heeft de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Dat heeft de Zweedse Academie in Stockholm bekendgemaakt.

De Academie bekroont de 82-jarige schrijfster ‘voor de moed en klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemdingen en collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt’.

Ernaux (1940) is de zeventiende vrouw die de Nobelprijs voor Literatuur wint en de zestiende Franse laureaat. Ze groeide op in Yvetot in Normandië. ‘In haar schrijven onderzoekt Ernaux consequent en vanuit meerdere invalshoeken een leven dat gekenmerkt wordt door sterke verschillen in sekse, taal en klasse’, aldus Anders Olssen, de voorzitter van het Nobelcomité, in een verklaring.

8Zeker 17 doden bij schipbreuk van boot met migranten in Griekenland

  ap

Voor de kust van het Griekse eiland Lesbos is een rubberboot met een 40-tal Afrikaanse migranten aan boord gezonken. Er zijn zeker 17 doden, onder wie 16 vrouwen, heeft de Griekse kustwacht laten weten. Er was verder sprake van 15 vermisten, maar 9 van hen zijn intussen gered. De kustwacht hoopt dat de anderen het land zelf hebben kunnen bereiken.

Enkele uren voordien was vlak bij het eiland Kythira ook al een zeilboot in moeilijkheden geraakt en gezonken ter hoogte van het havenstadje Diakofti. Sommige migranten konden al zwemmend de kust bereiken, en dankzij een gemeenschappelijke actie van de hulpdiensten konden 80 mensen worden gered. Aan boord waren ongeveer 95 migranten.

9 Mogelijke IS-terroristen gearresteerd in Duitsland

In Duitsland zijn drie vermoedelijke leden van terreurgroep IS gearresteerd en in voorlopige hechtenis geplaatst. Een man zou sinds zijn veertiende hebben deelgenomen aan gevechtsoperaties en later in een deradicaliseringsinrichting een groep jongeren hebben geleid die onder meer medegevangenen en ongelovigen met fysiek geweld lastigvielen.

Het federaal parket beschuldigt verder een vrouw ervan rijdiensten te hebben verleend aan een vrouwenbataljon van IS en explosievengordels te hebben vervaardigd.

Een andere gearresteerde vrouw zou hebben geprobeerd andere vrouwen te overtuigen naar Syrië te trekken en zich bij IS aan te sluiten.

10 Onderzoek naar effecten van blootstelling aan metalen bij jongeren in Hoboken

Tweehonderd jongeren uit Hoboken, Hemiksem en Kruibeke ondergaan binnenkort een onderzoek om de gezondheidsrisico’s na te gaan van hun mogelijke blootstelling aan metalen. Het gaat om een onderzoek bij omwonenden van de Umicore-site in Hoboken, gefinancierd door meerdere overheden én Umicore zelf.

Bij de jongeren zal in hun bloed of urine worden gemeten hoeveel lood, cadmium, arseen en roetdeeltjes er aanwezig zijn. Een vergelijking met meetresultaten uit heel Vlaanderen en met toetsingswaarden moet vervolgens meer duidelijkheid geven over de ernst van de blootstelling aan de schadelijke stoffen.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen