Half miljoen gratis vliegtickets moet toerisme Hongkong opkrikken
Een toestel van Hong Kong Airlines.  Foto:  reuters

Een half miljoen gratis vliegtickets en het wegvallen van China’s rigoureuze covidbeleid moeten de toeristische sector in Hongkong herstellen. Het Russisch-Oekraïense conflict dreigt wel roet in het eten te gooien.

Hongkongs toeristische sector is zwaar getroffen door de pandemie en de bijzonder strenge covidaanpak in China. Daarom heeft de regio 2 miljard Hongkongse dollar (zo’n 258 miljoen euro) veil om toeristen een half miljoen gratis vliegtickets aan te bieden. De tickets werden al aangekocht tijdens de pandemie, om vliegmaatschappij Hong Kong Airlines te ondersteunen. De promotieactie wordt wel nog uitgesteld tot ook de laatste coronamaatregelen voor inreizende toeristen zijn opgeheven.

Sluiting Russisch luchtruim

Het uiteindelijke effect van de actie dreigt echter verloren te gaan door de situatie waarin de luchtvaartmaatschappijen verkeren. Enerzijds hebben ook zij het moeilijk hun vluchten weer op te krikken naar het niveau van voor corona. Anderzijds is het door de Oekraïnecrisis en de sluiting van het Russische luchtruim voor westerse luchtvaartmaatschappijen niet makkelijk om Hongkong te bereiken. Zo heeft de Britse maatschappij Virgin Atlantic al beslist om na 30 jaar niet meer te vliegen tussen Londen en Hongkong.

De regio maakt zich sterk dat de actie het herstel niettemin zal bespoedigen. Het Chinese vasteland zou goed zijn voor meer dan de helft van de toeristische bezoeken. Tijdens het hele jaar 2019, voor de coronacrisis toesloeg, verwelkomde de stad 56 miljoen bezoekers. De eerste acht maanden van dit jaar waren dat er in totaal nog maar 184.000.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in