Heropstart Doel 2 staat gepland voor zaterdag
De kerncentrale van Doel.  Foto:  Jimmy Kets

De heropstart van kernreactor Doel 2, die donderdagvoormiddag stilviel, zal normaal gezien zaterdagochtend gebeuren. Eerder was nog sprake van vrijdagvoormiddag. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. Het is de tweede kernreactor op korte tijd die stilligt.

Volgens woordvoerster Hellen Smeets is om kwart voor tien vanochtend de reactor automatisch gestopt zonder risico voor de veiligheid. De oorzaak ligt bij een daling van het vermogen, doordat een van de controlestaven, die de kernsplijting in de reactor onder controle houden, na een kortsluiting in de reactor is gevallen. Het gaat dus om een incident in het nucleaire gedeelte van de reactor.

Aanvankelijk was de heropstart verwacht vrijdag om 9.45 uur, maar inmiddels is de inschatting dat dat een dag later zal gebeuren, zaterdag om 7 uur. Er gebeuren nog verdere interventies en tests om te bepalen wanneer de reactor effectief opnieuw heropgestart kan worden, zegt woorvoerster Hellen Smeets donderdagavond aan persagentschap Belga.

Maandag viel ook al Tihange 3 onverwacht stil. Dat maakte dat nog vier van de zes centrales draaien. De zevende centrale - Doel 3 - werd eind september definitief van het net gekoppeld en is dus niet meer beschikbaar. Momenteel is nog 3,5 van de 5 gigawatt aan nucleaire capaciteit beschikbaar, nu Doel 2 en Tihange 3 zijn stilgevallen.

Op de elektriciteitsmarkt zorgde het uitvallen van Doel 2 donderdag blijkbaar voor weinig hinder. Er is heel wat vermogen aan stroom uit zonnepanelen beschikbaar, klonk het bij traders.

Hoe onveilig is kernenergie precies? In onderstaande video zetten we alle voor- en nadelen van kernenergie op een rij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in