Proces aanslagen Brussel zou op 14 november kunnen beginnen
 Deze glazen boxen moesten eerst worden omgebouwd. Foto:  belga

Het proces rond de aanslagen in Zaventem en het metrostation Maalbeek zou op 14 november kunnen.

De eigenlijke start van het proces, die voorzien was voor 10 oktober, werd uitgesteld omdat de individuele glazen boxen voor de beschuldigden moesten worden afgebroken. Op 14 november zal de beklaagdenbox klaar zijn voor het proces, meldt Justitie.

‘Dankzij intensieve samenwerking wordt de beklaagdenbox snel aangepast. Zo wordt het uitstel beperkt tot 3 weken.’ In de herfstvakantie waren de zittingen sowieso geschorst, zo verduidelijkt de federale overheidsdienst nog op Twitter.

De effectieve datum voor de hervatting van het proces zal door het hof worden bepaald.

Het megaproces over de aanslagen had op 10 oktober in het Justitia-gebouw in Haren van start moeten gaan, met de samenstelling van de jury. Voor de beschuldigden waren in de assisenzaal negen individuele glazen boxen gebouwd, maar op de preliminaire zitting van 12 september had de verdediging opgeworpen dat die box de rechten van verdediging schond. In een arrest van 16 september had het assisenhof de verdediging gelijk gegeven.

Correctie 7 oktober 2022: het proces hervat niet op 14 november, zoals in een eerdere versie van dit bericht gemeld werd. Dat is de datum waarom de beklaagdenbox klaar is. Het Hof besliste ondertussen dat de jurysamenstelling begint op 30 november en de hervatting van de debatten op 5 december.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in