camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 5 oktober 2022 om 17.00 uur

1 Poetin wil situatie in geannexeerde gebieden ‘stabiliseren’

  epa-efe

De Russische president Vladimir Poetin wil de situatie in de vier geannexeerde gebieden ‘stabiliseren’, zei hij in de marge van een videogesprek met leerkrachten in het kader van de dag van de leerkracht. Daarmee lijkt hij toe te geven dat zijn troepen het moeilijk hebben om de geannexeerde gebieden onder controle te houden.

Eerder had zijn woordvoerder gezegd dat de grenzen van het nieuwe Russische gebied ‘nog te bepalen’ waren ‘in samenspraak met de bevolking’.

Sinds Poetin de annexatie vorige week ‘officieel’ maakte, duwden de Oekraïners stevig door met hun tegenoffensief. Onder meer in het zuidelijke Cherson, maar ook in het noordoosten boeken Oekraïense militairen belangrijke vorderingen op het slagveld.

   • Oekraïne rolt ook Russische linies langs Dnjepr op

2 Deense premier kondigt verkiezingen aan

Mette Frederiksen maakte de plannen bekend op een persconferentie voor Mariënborg, in Kopenhagen.  ap

Denemarken zal vervroegde verkiezingen organiseren. Dat kondigde de socialistische premier Mette Frederiksen aan. De Sociale Liberale Partij, die haar regering overeen houdt met parlementaire gedoogsteun, wil haar steun intrekken. De partij doet dat na een vernietigend rapport over de beslissing om 17 miljoen nertsen om te brengen. De regering-Frederiksen deed dat als onderdeel van de corona-aanpak in 2020. Op basis van vermoedens dat nertsen corona verspreidden, werden de dieren massaal afgeslacht.

3 Brits premier Truss belooft dat ze land door ‘de storm’ zal loodsen

Liz Truss.  ap

De Britse premier Liz Truss heeft op de partijbijeenkomst van de Conservatieven beloofd het Verenigd Koninkrijk door ‘de storm’ te loodsen. Truss staat nog maar een maand aan het hoofd van het Verenigd Koninkrijk, maar krijgt al zware kritiek. Vooral haar pakket belastingverlagingen moet het ontgelden. Een van de maatregelen – een belastingverlaging voor de allerrijksten – werd al teruggedraaid.

Tijdens haar speech op de partijbijeenkomst onderstreepte Truss dat het land een ‘nieuw tijdperk’ is binnengetreden nu koning Charles zijn moeder koningin Elizabeth is opgevolgd.

4 Parket onderzoekt te laag suikergehalte bij patiënt in wzc Oostrozebeke

  belga

Er wordt opnieuw een ziektebeeld onderzocht in het woonzorgcentrum in Oostrozebeke. Dat melden Het Laatste Nieuws en VTM. Het woonzorgcentrum staat onder toezicht na drie verdachte overlijdens. Er is ook sprake van zes moordpogingen.

‘Het gaat om een patiënt met een te laag suikergehalte, waarvoor de dokters geen verklaring hebben’, zegt algemeen directeur van de gemeente Carl Vereecke. ‘Dit werd gezien de situatie uit voorzorg gemeld aan de politie en het Agentschap Zorg en Gezondheid, maar het gaat zeker niet om een inspuiting met insuline.’

5 Von der Leyen zet deur open naar tijdelijk gasprijsplafond

De Europese Commissie lijkt bereid te zijn om een algemeen plafond op de gasprijs voor te stellen, als tijdelijke maatregel. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen aangegeven in het Europees Parlement.

Over de invoering van een prijsplafond wordt al weken gebakkeleid. Vijftien EU-landen, waaronder België, pleiten voor de invoering van een algemeen prijsplafond, maar onder meer Duitsland en de Commissie blijven sceptisch.

De Commissievoorzitter zal haar voorstellen om de energiemarkt te hervormen in de context van de huidige crisis verder toelichten in een brief aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders, die vrijdag voor een informele top bijeenkomen in Praag.

   • Kritiek groeit op ‘einzelgänger’ Olaf Scholz in energiecrisis

6 Brits pond verliest weer waarde tegen dollar

De Britse regering kwam deels op haar eerdere begrotingsvoorstellen.  rtr

Het Britse pond is sterk gedaald in waarde tegenover de dollar. Beleggers zoeken de veiligheid van de Amerikaanse munt op. Het pond had vanmiddag rond 13 uur meer dan 1 procent verloren op 1,135 dollar.

Vorige week was de Britse munt al veel van zijn waarde verloren, tot een historisch dieptepunt tegenover de dollar, nadat de regering controversiële begrotingsvoorstellen had gelanceerd. Deze week kwam de regering daar deels op terug, waarna het pond een herstel inzette.

7 VS willen opnieuw vliegdekschip naar Zuid-Korea sturen

De Verenigde Staten willen opnieuw een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland sturen. De ‘heel ongewone’ terugkeer van de USS Ronald Reagan moet volgens het Zuid-Koreaanse leger de paraatheid van de bondgenoten tegen een Noord-Koreaanse provocatie aantonen.

Het schip was in september al in Zuid-Korea, voor een eerste bezoek sinds vier jaar. Het schip nam toen deel aan een oefening van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten.

Dinsdag lanceerde Pyongyang een ballistische middellangeafstandsraket in de Japanse Zee. Het was de eerste keer in bijna vijf jaar dat een Noord-Koreaanse raket over de Japanse eilandengroep vloog. Als reactie vuurden ook de Verenigde Staten en Zuid-Korea woensdag vier raketten af in de richting van de Japanse Zee.

   • Noord-Koreaanse raket jaagt Japanners de schuilkelder in

De USS Ronald Reagan (centraal).  afp

8 Olielanden gaan minder olie oppompen

Het oliekartel Opec en diens bondgenoten zullen de olieproductie beperken, met twee miljoen vaten per dag. Dat hebben afgevaardigden van het kartel bekendgemaakt. Het gaat om de grootste productieverlaging sinds 2020. De impact op de bevoorrading zou evenwel geringer zijn, omdat verscheidene landen in de praktijk al minder oppompen. De landen van de Opec+ hopen zo de dalende olieprijzen een halt toe te roepen.

9 Energiecontracten vergelijken wordt eenvoudiger

  belga

Het wordt eenvoudiger voor consumenten om na te gaan welke leverancier het goedkoopste aanbod voor elektriciteit en aardgas biedt. De verschillende regulatoren in ons land gaan vanaf november dezelfde berekeningsmethode toepassen.

Vandaag gebruiken de regulatoren andere methodes voor hun prijsvergelijkingsaanbod. Consumentenorganisatie Test Aankoop hekelde vorige week nog die aanpak, en noemde energiecontracten vergelijken vandaag zo goed als onmogelijk voor consumenten.

   • Vergelijking energiecontracten is verwarrend en misleidend

10 Brussels Airlines vliegt weer naar Burkina Faso

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt opnieuw naar Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. De voorbije dagen waren twee vluchten geschrapt na een militaire staatsgreep in het West-Afrikaanse land.

Het luchtruim van Burkina Faso is sinds enkele dagen weer open. Bovendien wordt de situatie als veilig genoeg ingeschat, klinkt het bij Brussels Airlines. ‘De veiligheid van onze crewleden en passagiers blijft de hoogste prioriteit. Na grondige veiligheidsevaluaties werd beslist om de vluchten te hervatten’, zegt woordvoerster Maaike Andries.

   • Pro-Russische coup in Burkina Faso

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen