Deense regering valt over 17 miljoen dode nertsen
Premier Mette Frederiksen is nu een ontslagnemend premier   Foto:  via reuters

Denemarken gaat vervroegde verkiezingen organiseren. Dat kondigde de socialistische premier Mette Frederiksen aan op een persconferentie. Haar regering valt over de onterechte uitroeiing van 17 miljoen nertsen.

‘Op 1 november komen er vervroegde verkiezingen’, verduidelijkt de Deense politica tijdens een persconferentie. De aankondiging komt niet onverwacht. De Sociale Liberale Partij, die haar regering overeind houdt met parlementaire gedoogsteun, wil haar steun intrekken. De partij doet dat na een vernietigend rapport over de beslissing om 17 miljoen nertsen om te brengen. De regering-Frederiksen deed dat als onderdeel van de corona-aanpak in 2020. Op basis van vermoedens dat nertsen corona verspreidden, werden de dieren massaal afgeslacht.

Volgens een rapport, dat uitkwam in juni dit jaar, was die beslissing onnodig en illegaal en stortte ze de hele bontsector in crisis. De sociaalliberalen gaven Frederiksen een ultimatum om met een bevredigend antwoord te komen op dat rapport. Die eis werd niet tijdig ingewilligd.

Schuld bij anderen gelegd

Daarom trekt Frederiksen nu zelf de stekker uit haar kabinet. De schuld daarvoor legt ze bij de Sociaal Liberale Partij en de conservatieve oppositie. ‘Zij willen een vertrouwensstemming’, zei de premier. Daardoor ziet ze zich genoodzaakt om de stembusgang aan te kondigen. Met tegenzin, want haar regering had graag verder beleid gevoerd. Zo stelt haar Sociaaldemocratische Partij de zaken voor.

Bookmakers verwachtten de aankondiging van vervroegde verkiezingen al op dinsdag. Toen trok premier Frederiksen het parlementaire jaar op gang met een speech. Op het spreekgestoelte repte ze met geen woord over verkiezingen. Het ging over uitdagingen en beleid. Pas achteraf verklaarde ze aan de Deense pers dat vervroegde verkiezingen om de hoek loerden. ‘Ik durf te zeggen dat die er aan zitten te komen’, zei ze daarover aan televisiezender DR.

Advertenties in de krant

Daarmee was de campagne begonnen. Wie vanmorgen een Deense krant opensloeg, maakte een goede kans om een advertentie van de Sociaaldemocratische Partij tegen te komen. De boodschap ervan was duidelijk: ‘De realiteit gaat om samenwerken’, staat bovenaan, met onder de foto: ‘verkiezingen gaan om wie zaken kan realiseren’.

Deense regering valt over 17 miljoen dode nertsen
Een advertentie in een Deense krant  Foto:  rr

Frederiksen houdt zich min of meer aan de Deense traditie om een drietal weken tussen de aankondiging en de eigenlijke vervroegde verkiezingen te laten. Indien de regering-Frederiksen haar bestuursperiode helemaal had uitgedaan, hadden de verkiezingen plaatsgevonden op 4 juni 2023.

Peilingen geven aan dat Frederiksen minder populair is dan ze was bij de vorige stembusgang in 2019. Haar partij blijft allicht de grootste, maar haar coalitie dreigt haar parlementaire meerderheid te verliezen. De verkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden tussen de rechtse oppositie en de Sociaaldemocratische Partij en haar linkse partners.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in