Ethische bank NewB heeft nodige kapitaal niet gevonden
Themabeeld.  Foto:  BELGA

NewB is er niet in geslaagd om een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro rond te krijgen, zoals gevraagd was door de Nationale Bank. Dat meldt L’Echo en de coöperatieve bank bevestigt het nieuws. Daardoor is de licentie van de ethische bank in gevaar.

NewB kreeg van banktoezichthouder Nationale Bank tot afgelopen weekend de tijd om de kapitaal­basis met 40 miljoen euro uit te breiden, omdat het spaarvermogen van 180 miljoen euro te klein en te risicovol werd geacht. Indien het niet zou lukken om dat bedrag bijeen te krijgen, zou NewB zijn banklicentie kwijtspelen, waarschuwde de Nationale Bank.

Hoe het verder moet met NewB, is onduidelijk. De bank zegt nog te wachten op een definitieve beslissing van de Waalse en Brussele regeringen over verdere investeringen in het project, maar het is wel al duidelijk dat 40 miljoen euro niet wordt gehaald.

De bank zegt in contact te staan met de Nationale Bank over verschillende scenario’s. De vraag is of NewB zijn banklicentie kan behouden en of het project eventueel voort kan zonder die licentie. In het slechtste geval komt er een liquidatieprocedure.

De bank wijst wel op de ‘gewijzigde realiteit op de financiële markten’, met sinds een aantal maanden hogere rentes die in het voordeel zijn van de banken.

Het spaargeld van de 20.000 klanten is veilig, benadrukt NewB. ‘De bank gaat niet failliet’, luidt het. Voor de coöperanten ligt dat anders. Zij krijgen bij een eventuele ontbinding hun inleg terug ‘nadat aan alle verplichtingen is voldaan’. In december vindt een algemene vergadering plaats waarvoor de coöperanten nog een uitnodiging zullen krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in