Britse regering wil strenger immigratiebeleid: ‘Droom is dat illegale immigranten voor Kerstmis naar Rwanda vliegen’
  Foto:  AFP

De Britse regering zal harder optreden tegen illegale immigranten. Dat heeft de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman dinsdag bekendgemaakt op een congres van de Conservatieve Partij.

Iedereen die illegaal het land binnenkomt, wordt teruggestuurd of moet naar Rwanda, zo verklaarde Braverman in Birmingham. De minister vindt dat er ‘te veel asielzoekers zijn die het systeem misbruiken’ en niet in dienst staan van ‘de behoeften van de economie’.

Meer dan 33.500 mensen hebben sinds het begin van het jaar de gevaarlijke oversteek gemaakt over het Kanaal. Dat cijfer stijgt sinds 2018 gestaag, ondanks beloften van opeenvolgende conservatieve regeringen om het aantal illegale immigranten terug te brengen.

Veel van de vluchtelingen hebben recht op asiel, volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De Britse regering, die na de brexit ‘weer controle over de eigen grenzen’ wil krijgen, wil hen echter niet opnemen.

Rwanda

Het controversiële plan om asielzoekers over te vliegen naar het Oost-Afrikaanse land Rwanda wordt momenteel niet uitgevoerd na een tussenkomst van een Europese rechtbank. Braverman, die een staande ovatie kreeg op het congres van de conservatieve partij, zei dat het haar ‘droom’ was dat de migranten voor Kerstmis naar Rwanda zouden worden gevlogen. ‘Ik zou dolgraag een voorpagina van The Telegraph zien met een vliegtuig dat opstijgt naar Rwanda. Dat is mijn droom. Dat is mijn obsessie’, aldus Braverman.

‘De Labour Party zal proberen ons tegen te houden, de Liberal Democrats zullen gek worden en The Guardian zal instorten’, zei Braverman nog, waarmee ze verwees naar de oppositiepartijen en de pers.

Klimaatactivisten achter de tralies

Ook wil Braverman klimaatactivisten strenge straffen opleggen. De politie heeft alle bevoegdheden nodig om demonstranten te stoppen die chaos en verstoring veroorzaken voor de gezagsgetrouwe meerderheid van de bevolking, zei ze. ‘Of jullie nu ‘Just Stop Oil’, ‘Insulate Britain’ of ‘Extinction Rebellion’ heten, wij zullen jullie achter de tralies zetten’, benadrukte de minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in