AZ Turnhout stelt alle niet-dringende zorg uit na kabelbreuk
  Foto:  BELGA

Het AZ Turnhout heeft dinsdag beslist om alle niet-dringende zorg nog zeker tot en met woensdag uit te stellen en ook geen operaties meer uit te voeren. Bij werken werd een glasvezelkabel geraakt die de twee campussen van het ziekenhuis verbindt en heel wat software is daardoor buiten werking.

De beslissing heeft tot gevolg dat raadplegingen bij artsen worden uitgesteld, ambulances worden afgeleid naar andere ziekenhuizen en er geen operaties meer worden gestart. De lopende operaties werden wel veilig afgerond. Wie een afspraak had in het ziekenhuis, zal worden gecontacteerd voor een nieuwe datum.

De spoeddienst van AZ Turnhout stabiliseert intussen wel nog bestaande patiënten, maar neemt er in principe geen nieuwe meer op. Ambulances worden sowieso afgeleid en aan patiënten die op eigen kracht naar de spoed komen, wordt gevraagd om zich naar een ander ziekenhuis te begeven. Er worden alleen patiënten opgenomen waarvan het transport naar een ander ziekenhuis niet veilig zou zijn.

Wanneer het probleem verholpen zal zijn, is nog niet duidelijk. De kabel die aan de oorzaak ligt, werd geraakt bij werken onder het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. ‘Via de firma die de werken onder het kanaal deed, vernamen we dat de glasvezelkabel morgen nog niet hersteld kan worden’, zegt Goedele Beckers, hoofdarts van AZ Turnhout. ‘Door de kabelbreuk werkt onze software niet zoals het hoort. Zo hebben we onder andere zeer beperkt toegang tot onze elektronische patiëntendossiers, die cruciaal zijn voor de werking van een ziekenhuis.’

Voor patiënten die al opgenomen zijn in het ziekenhuis is er geen probleem, benadrukt het AZ Turnhout. ‘We kunnen hen veilig verzorgen’, geeft Beckers aan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in