camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Beeldverhaal Iran

Iraanse protesten bereiken schoolplein

Ayatollah Khamenei deed de protesten na de dood van Mahsa Amini af als ‘rellen’ georkestreerd vanuit het buitenland. Het antwoord kwam van de schoolpleinen: in een ongeziene ontwikkeling keren ook middelbare schoolleerlingen zich tegen de Iraanse opperste leider.

dinsdag 4 oktober 2022 om 17.00 uur

 rr

De Iraanse protesten die halverwege september uitbraken als reactie op de dood van Mahsa Amini hebben na de universiteiten ook middelbare schoolpleinen bereikt. Op verschillende plaatsen kwamen schoolmeisjes maandag in opstand en namen ze hun hoofddoeken af, uit protest tegen het autoritaire regime. Die ongeziene ontwikkeling toont dat de golf van verontwaardiging over de dood van Amini verder door het land rolt.

  rr

Amini is een 22-jarige vrouw die op 16 september in coma raakte en overleed nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was opgepakt. Volgens ooggetuigen hadden de agenten Amini in elkaar geslagen omdat ze haar hidjab niet droeg volgens de strikte voorschriften.

  rr

Brute pogingen van het theocratische bewind om de protesten neer te slaan, hebben volgens mensenrechtengroepen al meer dan 130 dodelijke slachtoffers gemaakt. Toch namen de protesten de afgelopen dagen alleen toe in omvang.

  rr

Zondag werden demonstrerende studenten aan de Sharif-universiteit voor Technologie, een elitaire universiteit in Teheran, ingesloten, achtervolgd en geslagen door ordetroepen. Die laatsten zetten volgens het persbureau Mehr ook traangas in en op videobeelden weerklonken geweerschoten. Volgens studentenactivisten gaven studenten aan universiteiten doorheen het land gehoor aan oproepen om colleges te boycotten.

  rr

De opperste religieuze leider Ali Khamenei, bij wie de ultieme autoriteit ligt in Iran, deed de protesten maandag af als ‘rellen’ die georkestreerd zouden zijn door de buitenlandse vijanden van het regime, met name de Verenigde Staten en Israël. Khamenei vertelde in een rede voor militaire cadetten dat de dood van Amini ‘onze harten had gebroken’, maar dat hij de heftige reactie verdacht vond. ‘Hoe komt het dat sommige mensen de buitenlandse hand niet zien?’, zei de ayatollah volgens persbureau Tasnim.

DS VIDEO - Iraanse schoolmeisjes gooien hoofddoek af. De Standaard

Kort na de toespraak van Khamenei dienden tienermeisjes op verschillende plaatsen in het land de opperste leider van antwoord. Op sociale media doken video’s waarin leerlingen van middelbare scholen protesteerden op schoolpleinen en op straat met hun hoofddoeken zwaaiden. Daarbij riepen ze ‘dood aan de dictator’, een verwijzing naar Khamenei. De Britse publieke omroep BBC kon de authenticiteit van een reeks van de video’s verifiëren. Een van de filmpjes toont hoe schoolmeisjes in de stad Karaj een man – wellicht de directeur – de school uitwerken, terwijl ze hem lege flessen toewerpen en ‘schaam je’ roepen.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen