camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

de postenpakker Don’t scream

Het slechtste programma van het jaar

Chef publishing

dinsdag 4 oktober 2022 om 3.25 uur

Jeroen Verdick heeft heel veel schrik. dpg

Don’t scream

De eerste drie afleveringen staan op Streamz

Waarde landgenoten, vandaag vertrekt het ­allerlaatste reddingskonvooi vanop aarde naar onze kolonie op Mars, Nova Antwerpia. Blijf kalm en blijf in uw schuilkelder. Buiten krioelt het van de mutanten. Special forces zijn ­onderweg om u naar het extractiepunt te ­begeleiden. Succes!’

Het jaar is 2052 en aan het woord is Wil­liam Boeva, die klinkt alsof er een agressieve schimmel op zijn tong groeit. De plaats van handeling is de oude elektriciteitscentrale van Vilvoorde en de mensen die Boeva toespreekt zijn Jens Dendoncker, Jeroen Verdick, Francisco Schuster en Grace Khuabi. Als die namen u niet veel zeggen: de spoeling om nog BV’s te vinden wordt almaar dunner. En als u het nieuwe Streamz-programma Don’t scream hebt gezien, zult u begrijpen dat een mens al heel erg op aandacht moet geilen om hieraan deel te nemen. Dat Viktor en Marie Verhulst de komende weken nog opduiken, mag dus niet verbazen, maar ook Fatma Taspinar en Xavier Taveirne maken nog hun opwachting.

Wens hen veel sterkte, want alle gradaties om iets niet goed te vinden zijn op Don’t scream toepasselijk. Van abominabel over ­beroerd tot belabberd, van verschrikkelijk over afgrijselijk tot vreselijk. Amai mijn hondje, zoals ze in Nova Antwerpia zouden zeggen.

De deelnemers lijken terechtgekomen in een spookhuis waarmee niet één foorkramer nog naar de kermis zou durven te trekken

‘Er is geen beter vermaak dan leed­vermaak’, vertelt Boeva aan het begin van het programma, en die uitspraak zal de Bond Zonder Naam vast niet op zijn kalender afdrukken. ‘Daarom ontvoer ik elke aflevering vier BV’s om ze eens goed bang te maken.’

Hoe dat dan gebeurt? Wel, de vier BV’s worden verdeeld in twee duo’s, in een overall gestoken met een bodycam op hun buik die hun gezicht filmt, en dan worden ze door een paar slecht verlichte ruimtes gejaagd, met als opdracht zo weinig mogelijk te gillen. Af en toe worden ze achternagezeten door ‘mutanten’ die eruitzien zoals Regi in de beginjaren van Milk Inc.. Soms steekt iemand een arm door een houten schutting, soms loeit een sirene, soms valt iets om, soms schreeuwt of gromt iemand. En vrijwel altijd moeten allerlei spooky geluiden een angstig sfeertje oproepen. De warrige beelden beogen hetzelfde ­effect. Maar op zijn best heb je de indruk dat de deelnemers zijn terechtgekomen in een spookhuis waarmee niet één foorkramer nog naar de kermis zou durven te trekken.

William Boeva vindt dat mensen met een beperking niet als knuffelbeer moeten worden opgevoerd, maar aan het hoofd van een bende zombies gaan staan, zoals hij hier doet, is toch ook niet het ideale statement.

Als iemand in uw buurt aanstalten zou ­maken dit programma te bekijken, gil dan niet, maak u uit de voeten en kijk of er geen reddingskonvooi passeert – zelfs al zet dat koers naar Nova Antwerpia.

Binnenland
 1. Video Bever aan het werk in Antwerpen? Enorme knaagsporen verraden aanwezigheid
 2. Na twintig jaar klachten: familie Appeltans moet voor de rechtbank wegens huisjesmelkerij
 3. Sneller subsidie voor gemeente waar crèche toe moet
 4. Minister Weyts sluit slachthuis in Zele na zware overtredingen
 5. KU Leuven krijgt alsnog subsidie van Zuhal Demir (onder een extra voorwaarde)
 6. Geen lage verkeersbelasting meer voor nieuwe pick-ups
 7. Zestien huiszoekingen in onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement
 8. Video Tientallen fietsers naar ziekenhuis na gladde ochtendspits in Gent
 9. Coronacijfers stijgen: ruim 1.200 coronapatiënten in ziekenhuizen
 10. Rapport bevestigt slechte gezondheidstoestand asielzoekers in Paleizenstraat, onder meer tuberculose
 11. Podcasttips | Van terroristen tot mislukte playboys: foute mannen in het kwadraat
 12. Tien arrestaties, kilo’s coke en 400.000 euro in beslag genomen na huiszoekingen in Antwerpen
 13. Video Celine Dion is getroffen door zeldzame neurologische aandoening
 14. Hacking treft Antwerpen in zijn kern: ‘Nog geen contact met mogelijke daders’
 15. Van Quickenborne vanuit safehouse: ‘Wat er nu gebeurt, zal mij niet afleiden’
 16. Hoe kun je weten of de wijn zal passen bij het eten?
 17. De Croo: ‘De verwarming of het licht gaan in ons land niet uit’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen