camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recensie Film

Met Chantal Akerman de nacht in

Deze film is de perfecte opstap naar het oeuvre van ’s lands beste cineaste.

dinsdag 4 oktober 2022 om 3.25 uur

Er hangt verlangen in de lucht. rr

Toute une nuit

Van: Chantal Akerman

Met: Jan Decleir, Jan Decorte, Aurore Clément (89 min.)

Te zien in Palace (Brussel), Lumière (Antwerpen, Mechelen, Brugge), Buda (Kortrijk), Zed (Leuven) en Sphinx (Gent). 

Geen Belgische cineast is ­internationaal meer gevierd dan Chantal Akerman (1950-2015), bekend van Jeanne Dielman. Maar te weinig mensen zijn vertrouwd met haar films. Dan is Toute une nuit een mooi opstapje, de gloedvolle mozaïek uit 1982 die gerestaureerd in de zalen komt.

Een broeierige zomernacht in Brussel. Er hangt onweer in de lucht, maar ook woelig verlangen. De aandrang is er om elkaar op te zoeken, alsof een lockdown zopas is opgeheven. In meer dan een dozijn vignetten ontmoeten we mensen over wie we voorts weinig te weten komen. Ze wachten een telefoontje af, zoeken gulzig een geliefde op, trekken na een tv-avond alsnog de nacht in. Zonder context en karig met dialoog brengt Akerman hun rusteloosheid in beeld – het lag nooit in de aard van de Brusselse om de kijker te overladen met plot. Elk shot is een plaatje in halfduistere eenvoud. Wie Ghost tropic zag, merkt waar Bas Devos zijn inspiratie vond.

Toute une nuit is een poëtische ode aan die waas waarin het even mogelijk lijkt aan het alledaagse te ontsnappen – de nacht als portaal naar een wereld die ’s ochtends onwerkelijk voelt. Wie zijn verbeelding vrij spel geeft, eindigt met een nog rijkere kijkervaring.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen