Elon Musk oogst kritiek na tweets over Oekraïne: ‘De Krim is al sinds 1783 Russisch’
  Foto:  AP

In een reeks berichten op Twitter heeft Tesla-ceo Elon Musk zich niet bijzonder populair gemaakt bij Oekraïners. In een bericht deelde hij mee hoe volgens hem een vredesbestand tussen Rusland en Oekraïne kan worden bereikt, waarna hij meteen kritiek oogstte van hoge Oekraïense functionarissen.

‘Houd opnieuw vrije verkiezingen in de vier geannexeerde Oekraïense provincies, geef de Krim terug aan Rusland, zorg dat de watervoorziening naar de Krim verzekerd wordt, Oekraïne neemt een neutrale houding aan.’ Met die voorstellen zou SpaceX-oprichter Elon Musk tot een vredesbestand komen tussen Rusland en Oekraïne. In een bericht op Twitter maakte hij een poll om te zien wat zijn volgers daarvan vinden. ‘Dit is hoogstwaarschijnlijk toch de uiteindelijke uitkomst van de oorlog’, schreef hij later nog. ‘Het zal alleen een kwestie zijn hoeveel mensen er nog moeten sterven tot dan.’

Dat bericht was niet naar de zin van de Oekraïense regering, die meteen fulmineerde tegen de voorstellen van de ondernemer. De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde meteen met een sarcastische poll aan zijn volgers: ‘Welke Elon Musk is beter: een die Oekraïne steunt, een die Rusland steunt?’ Andrii Melnyk, de Oekraïense ambassadeur in Duitsland, was scherp voor Musk: ‘De enige goede uitkomst is als geen enkele Oekraïner nog een Tesla koopt. Fuck off is mijn zeer diplomatische antwoord.’

Ook andere hooggeplaatste functionarissen namen aanstoot aan Musks tweets. Vooral het gedeelte waarin Musk pleit dat de Krim al sinds 1783 Russisch was en vandaag nog steeds is, kan op veel kritiek rekenen. Zowel mensen die menen dat de door Rusland geannexeerde gebieden nu echt Russisch zijn als mensen die vinden dat Oekraïne al neutraal was en dat de Krim Oekraïens is, zijn het sterk oneens.

Een paar maanden geleden kon de Amerikaan op veel meer steun rekenen van Oekraïne. Begin juni stelde hij nog zijn Starlink-satellietinternet beschikbaar aan het hele land. Die zorgen voor internet in het oorlogsgebied.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in