Iraanse studenten clashen met ordediensten: ‘Brute geweld van regime is uiting van pure angst’
Iraanse studenten protesteren voor een universiteit in Teheran.  Foto:  salampix/abaca

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn de lessen aan de belangrijkste wetenschappelijke universiteit van het land vanaf maandag opgeschort. Zondagavond hebben zich gewelddadige incidenten voorgedaan tussen studenten en de ordediensten.

‘De universiteit van Sharif heeft aangekondigd dat alle lessen vanaf maandag virtueel zullen worden gehouden, als gevolg van de recente gebeurtenissen en de noodzaak om studenten te beschermen (...)’, aldus het lokale agentschap Mehr.

Volgens Mehr verzamelden zondagnamiddag zo’n 200 studenten aan de universiteit, waar ze slogans scandeerden tegen het religieuze systeem dat in de islamitische republiek van kracht is, zoals ‘vrouw, leven, vrijheid’ en ‘studenten verkiezen de dood boven vernedering’. De studenten protesteerden naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini en de arrestatie van demonstrerende studenten bij eerdere manifestaties.

Er was heel wat bezorgdheid over het recente geweld op de Sharif Universiteit voor Technologie in Teheran. In een poging om de studenten te kalmeren, kwam de Iraanse minister van Wetenschap, Mohammad Ali Zolfigol, de studenten zondagavond toespreken. Dat volstond niet. Volgens plaatselijke media heeft de oproerpolitie studenten er hardhandig aangepakt met traangas, paintballgeweren en niet-dodelijke stalen kogelgeweren. Veel studenten werden gearresteerd en afgevoerd in politieauto’s of ambulances.

De in Oslo gevestigde mensenrechtengroep Iran Human Rights postte ook een video waarin Iraanse politie te zien is die studenten achtervolgen in een ondergrondse parking. In een andere video werden ze met zwarte zakken over hun hoofden afgevoerd door de autoriteiten. De mensenrechtengroep zei ‘erg bezorgd’ te zijn over het lot van de demonstranten.

Iraanse studenten clashen met ordediensten: ‘Brute geweld van regime is uiting van pure angst’
Amateurbeeld van studenten en andere demonstranten die zich zondagavond verzamelden aan de universiteit van Sharif.  Foto:  AFP

Sombere toekomst

‘Moeilijk om te vatten wat er gebeurt op de Sharif Universiteit in Iran’, tweette de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, maandag. ‘De moed van de Iraniërs is ongelooflijk. En het brute geweld van het regime is een uiting van pure angst voor de kracht van onderwijs en vrijheid.’

Meenna, een vrouwelijke universiteitsstudente, zei aan de Britse krant The Guardian dat het geweld van de politie zeer intens is, al schrikt haar dat niet af om zich niet te houden aan de strenge kledingsvoorschriften van het regime. ‘Het is ons leven en we hebben het recht om te kiezen. onze toekomst is somber onder dit regime, we zullen tegen hen blijven vechten.’ Leiders van onderwijsvakbonden riepen intussen ook op tot een nationale staking van leraren als reactie op het geweld van zondag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in