Spoorstaking start vanavond, NMBS raadt aan om planner te gebruiken
  Foto:  Fred Debrock

Dinsdagavond om 22u start het verenigd vakbondsfront van het spoor met een 24-urenstaking. Wie plannen heeft om tussen dinsdag- en woensdagavond met de trein te reizen, houdt beter nauwlettend de NMBS-planner in de gaten.

De NMBS heeft op basis van het personeel dat niet deelneemt aan de staking een alternatieve treindienst uitgewerkt. Om te weten of uw specifieke trein rijdt, geeft u best even uw route in via de NMBS-routeplanner, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Dat kan via de app of via de website. Doorheen de stakingsdag wordt die voortdurend bijgewerkt met de jongste informatie.

In totaal zal slechts een kwart van de treinen rijden. Er zullen ‘quasi geen’ piekuurtreinen zijn. Bij staking zet de NMBS vooral in op de IC-treinen, die eerder grotere afstanden afleggen en steden bedienen. Daarvan zullen twee op de vijf treinen vertrekken. In de provincies Namen en Luxemburg sluit het spoornet. In Vlaanderen is de hinder gespreid. Vanaf donderdagochtend is de normale dienstregeling weer van kracht.

Middelen en personeel

De spoorbonden staken voor meer middelen en meer personeel, naar aanleiding van de begrotingsgesprekken van de federale regering. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) stuurden nog een antwoord op het voornemen te staken, maar dat is volgens de bonden niet meer dan een ‘intentieverklaring’. ‘Dat engagement is onvoldoende en stuurt geen enkel positief signaal naar de spoormedewerkers.’

De spoorvakbonden hadden initieel een stakingsaanzegging ingediend voor 18 oktober, maar ze vervroegden die naar 5 oktober om zo druk uit te oefenen op de begrotingsbesprekingen. De bonden eisen dat tegenover de ambities voor het spoor ook de nodige middelen staan voor het personeel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in