camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

de postenpakker Conversations with friends

Zo saai kan complexe vriendschap zijn

Mediaredactrice

maandag 3 oktober 2022 om 3.25 uur

  HULU

Conversations with friends

Elke zondag een dubbelaflevering op Canvas om 22.05 uur en op VRT Max.  

Normal people, het relaas van de schijnbaar onmogelijke liefde tussen twee tieners, Connell en Marianne, was een van die tv-reeksen die de coronacrisis draaglijker maakten. Die slim geschreven dialogen! Die realistische seksscènes! Die broeierige intimiteit tussen Paul Mescal en Daisy Edgar-Jones! Dat gouden kettinkje van Connell! De eerste tv-serie, gebaseerd op een roman van het Ierse literaire wonderkind Sally Rooney, was buitengewoon goed.

Wat keken we dus uit naar Conversations with friends, waarvan de eerste twee afleveringen gisteren op Canvas werden uitgezonden. Opnieuw wordt een roman van Rooney – haar debuut ditmaal – naar het tv-scherm vertaald, en opnieuw zitten regisseur Lenny Abrahamson en scenarioschrijfster Alice Birch aan het stuur. En minstens even opwindend: Jemima Kirke, die Girls al van peper en zout voorzag als Jessa, doet mee.

Conversation with friends volgt jonge twintigers Bobbi (Sasha Lane) en Frances (Alison Oliver), twee beste vriendinnen die ook even een liefdeskoppel zijn geweest. Frances is een seksueel onervaren, introverte piekeraar, Bobbi is de coole, sarcastische, extraverte bestie. Samen doen ze aan slam poetry. Tijdens een poëzieoptreden ontmoeten ze twee oudere millennials: Melissa (Jemima Kirke), een gevierde schrijfster, en haar man Nick (Joe Alwyn). Frances, die centraal staat, begint een affaire met Nick, Bobbi wordt op haar beurt verliefd op Melissa.

Alle spanning en vaart werden vakkundig uit het originele verhaal gelicht.

Nooit gedacht dat een vierhoeksverhouding zo saai kon zijn. Komt dat doordat Rooney niet meeschreef aan het scenario? Misschien. Alle vaart werd uit het originele verhaal gelicht. In het oeuvre van Rooney zijn Whatsappberichten en e-mails essentieel om de personages te begrijpen. De serie knipt daar zo hard in dat de spanningsboog eronder lijdt. Nick en Frances zien elkaar nog maar net of belanden al in bed. In Rooneys roman gaat daar een paringsdans van opwindende zinnen aan vooraf. Met hetzelfde probleem kampt ook de vriendschap tussen Bobbi en Frances: die wordt nu alleen maar flou aangezet.

Net als Normal people zit Conversations with friends vol mooie jonge mensen die ingehouden emoties wegslikken, steelse blikken uitwisselen en ongemakkelijke stiltes laten vallen, maar die blikken en stiltes worden vervelende spelletjes als de twee hoofdrolspelers van de centrale romance je niet raken. Wat ziet Nick in Frances en zij in hem? Geen idee. Nick, in de versie van Joe Alwyn, is zo bloedeloos dat hij bijna onzichtbaar wordt – slik dan maar eens ingehouden emoties weg. In de roman word je meegezogen in de machtsverhoudingen tussen Frances, Bobbi, Nick en Melissa, voor de complexe liefde en vriendschap van de serie haal je zuchtend je schouders op.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen