camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Staatsgreep

Pro-Russische coup in Burkina Faso

Bij de tweede staatsgreep in Burkina Faso sinds januari wordt met Russische vlaggen gezwaaid. ‘Moskou zweept anti-Franse sentimenten op om West-Afrikaanse landen te destabiliseren.’

maandag 3 oktober 2022 om 3.25 uur

Na de staatsgreep wordt met Russische vlaggen gezwaaid. epa

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso heeft legerleider Ibrahim Troaré vrijdagochtend de macht gegrepen. De hoofdstad Ouagadougou verkeert sindsdien in chaos. Burgers kwamen de straat op en de ambassade van Frankrijk werd twee keer bestormd. Bewakers moesten in de lucht vuren om de massa weg te jagen. De Belgische ambassade sloot zijn deuren. Tegelijk werd op verschillende plekken in de stad met Russische vlaggen gezwaaid.

Het is de tweede staatsgreep sinds begin dit jaar. Het land zakt zo verder weg in chaos, terwijl de invloed van jihadisten buiten de hoofdstad toeneemt. Voor ngo’s en journalisten is het haast onmogelijk om op het platteland nog verslag te doen of humanitaire zorg te verlenen.

De politieke instabiliteit in de Sahel escaleert. ‘Het staat buiten kijf dat er een soort Russische informatiecampagne bezig is in de regio’, zegt Cameron Hudson van het Center for Strategic and International Studies aan het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy. ‘De berichten die worden rondgepompt, zijn pro-Russisch, soms opzichtig voorzien van Russische vlaggen en altijd anti-Frans. De boodschap is ook anti-establishment, om het leiderschap in de West-Afrikaanse landen te ondermijnen. Zo probeert Rusland een voet aan de grond te krijgen in gebieden waar onzekerheid heerst.’ Hudson wijst naar vergelijkbare campagnes in Soedan, Mali en Tsjaad. ‘Dat zijn landen in volle verandering.’

Met het huurlingenleger van de Wagner-groep heeft Rusland in de Sahel ook militair een voet aan de grond. Voorlopig is niet zeker of er – zoals in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek – soldaten van Wagner in Burkina Faso aanwezig zijn. Op straat wordt betoogd voor hun komst.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen