camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Groeivertraging

Een kmo op de zes plant ontslagen

maandag 3 oktober 2022 om 3.25 uur

Tussen oktober en eind december wil 31 procent van de Belgische kmo’s (tot 250 werknemers) personeel aanwerven. In juni was dat nog 38 procent en in maart zelfs 43 procent.

In dezelfde periode is één op de zes kmo’s (16,6 procent) van plan mensen te ontslaan. De onslag­intenties zitten daarmee op hetzelfde niveau als in het begin van de corona­crisis. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf SD Worx bij 573 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken.

Slechter dan Brussel

De aanwervingsplannen van kmo’s dalen volgens de antwoorden op deze bevraging voor de tweede keer op rij. De daling is het sterkst in Vlaanderen, in de dienstensector en bij kleine kmo’s met 5 tot 19 werknemers. De grotere kmo’s en kmo’s in Brussel passen hun aanwervingsplannen minder significant aan.

‘Dit is een bevestiging van de groeivertraging’, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. ‘We zien een dalend aantal kmo’s met rekruteringsplannen en een stijgend aantal kmo’s die een ontslag plannen. Gemiddeld wil nu minder dan één op de vijf kmo’s (18 procent) de ontslagen medewerker vervangen. Vóór corona voorzag één op de twee kmo’s vervanging.’

Het is vooral de stijging van loonkosten die kmo’s ertoe brengt ontslagen te overwegen. Ook de stijgende energie- of grondstofkosten spelen een rol. (belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen