Nu ook marathonbrons voor Bashir Abdi in klassieker in Londen
Leul Gebresilase, Amos Kipruto en Bashir Abdi.  Foto: Action Images/Reuters

Hij imponeerde met brons op het WK afgelopen zomer – het was de bevestiging van zijn olympische medaille in Tokio. In Londen, een van de meest prestigieuze marathons ter wereld, snelde Bashir Abdi naar brons (2 uur 05’19”).

Was Bashir Abdi een ziener toen hij begin dit jaar zijn doelen uit de doeken deed? Dat hij graag nog eens de najaarsmarathon van Londen zou doen, ‘met zijn unieke sfeer, met de koningin die soms het startschot geeft. Al weet ik niet of haar gezondheid het nog toelaat.’

De marathon van Londen was het eerste nationale Britse event sinds de Queen stierf. Voor de start van de marathon, traditioneel in het park van Greenwich, blies een orkest ‘God save the Queen’ en werd haar portret getoond. Elk van de 42.000 deelnemers passeerde langs Buckingham Palace vooraleer de finishlijn te overschrijden aan de The Mall.

Abdi moest het doen zonder zijn buddy en trainingsmaat Mo Farah, viervoudige olympische pistekampioen, die in extremis moest afzeggen door een heupblessure. Farah en Abdi trainen beiden bij Gary Lough, de man van gewezen wereldrecordhouder Paula Radcliffe.

Nu ook marathonbrons voor Bashir Abdi in klassieker in Londen
Bashir Abdi.  Foto:  Action Images/Reuters

Het zevenkoppige groepje der topfavorieten bleef eendrachtig bij elkaar en kwam halverwege door na 1 uur 02’14”. Aan kilometer dertig zat het werk van de tempomakers erop en begon het tactische steekspel echt. Onder een tempoversnelling van Abdi moest Kenenisa Bekele – nog altijd de op een na snelste marathonloper aller tijden (2 uur 01’41”, gelopen in Berlijn 2019) - er onherroepelijk af. Op een dikke drie kilometer voor de finish kon niemand Amos Kipruto, die eerder al had geprobeerd, bijbenen. Hij soleerde naar winst in 2 uur 04’39”, Leul Gebresilase pakte zilver (2uur 05’12”), Abdi eindigde als derde in 2 uur 05’19”.

Dat blijft een topprestatie, want vier man had al eens sneller gelopen dan Abdi ooit deed. Bovendien is Londen een van de kroonjuwelen van de marathon, want een van de zes majors (Tokio, Berlijn, Londen, Boston, Chicago, New York).

Abdi’s persoonlijk record bedraagt 2u03’36”. Die chrono, gelopen in het najaar van 2021 toen hij Rotterdam won, is nog altijd een Europees record. Daarmee is hij veertiende van de wereld aller tijden.

Dit is zijn marathonjaar, in drie delen. Deel een: de grote test. Na twee serieuze blessures en een serieuze trainingsachterstand snelde hij een geruststellende vierde plaats op de voorjaarsmarathon van Rotterdam, in 2u05’23”, nog altijd een topchrono. Deel twee: zijn hoofddoel. Op het WK in Eugene pakte hij brons (2u06’48”), de eerste Belgische marathonmedaille ooit sinds de wereldkampioenschappen in het leven werden geroepen. Ook al was hij toen aanvankelijk licht ontgoocheld - hij had de benen om mee te gaan met de latere winnaar, maar durfde niet, omdat hij enkele drinkbussen had gemist en vreesde dat op het einde te moeten bekopen - dan overheerste later de trots. Hij bevestigde zijn olympische brons van Tokio 2021. Deel drie: deze najaarsmarathon in Londen.

De snelste marathonman van dit jaar blijft nog altijd Eliud Kipchoge, die vorig weekend in Berlijn zijn wereldrecord verbeterde (2u01’09”), was wel in Londen, maar alleen om de prijzen uit te reiken van de ‘minimarathon’.

Bij de dames gaf wereldrecordhouder en tweevoudig winnaar Brigid Kosgei enkele dagen voor de start forfait. De Ethiopische Yalemzerf Yehualaw won in 2u17’26”.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in