Nederlandse vrouw laat 5 miljoen euro na aan Brugge uit liefde voor de stad
Brugs straatbeeld.  Foto:  Simon Mouton

Een Nederlandse vrouw heeft de stad Brugge een fortuin van zowat 5 miljoen euro nagelaten. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De vrouw, van wie de naam niet bekend mocht worden, overleed onlangs op 80-jarige leeftijd. Haar familie was actief in de industrie en had een bedrijf in delfstoffen. Dat bedrijf werd dertig jaar geleden verkocht, waarna de vrouw van Nederland naar Zwitserland verhuisde. Acht jaar geleden kwam ze in hartje Brugge terecht.

Veel meer is over haar niet geweten, maar dat ze haar laatste jaren graag in Brugge heeft doorgebracht, blijkt uit haar testament. Blijkbaar had de vrouw de stad aangeduid als begunstigde van haar nalatenschap. De totale waarde bedraagt zo’n 5 miljoen euro: een geldbedrag van 3,3 miljoen euro op een bankrekening, voor 945.000 euro aan waardepapieren en effecten, en een woning ter waarde van 700.000 euro.

Brugs schepen van financiën Mercedes Van Volcem zegt ‘blij verrast’ te zijn. Volgens haar is het hoogst uitzonderlijk dat de stad geld geschonken krijgt. Aan Radio 2 uitte ook Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zijn verbazing over de schenking. ‘Een schenking van dit formaat heb ik nog nooit meegemaakt’, zei hij. Hij beloofde dat het geld goed terecht zou komen. ‘De energiekosten voor onze stadsgebouwen, musea, cultuur- en sportzalen swingen de pan uit. In het testament staat er niet vermeld waarvoor we de schenking moeten gebruiken. We zullen bekijken waarvoor het geld zal dienen maar het zal een goede bestemming krijgen.’

Omdat de stad wordt beschouwd als een goed doel, zijn de erfenisrechten miniem.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in