camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

prijsstijgingen

Inflatie in eurozone naar nieuwe recordhoogte

Nooit eerder lag de inflatie in de eurozone zo hoog als vandaag. Al zijn er grote­ verschillen tussen de euro­landen onderling.

zaterdag 1 oktober 2022 om 3.25 uur

Een markt in Estland, waar de inflatie het hoogst is. belga

De jaarinflatie in de eurozone is in september blijven doorklimmen tot 10 procent, blijkt uit cijfers die het Europees bureau voor statistiek Eurostat vrijdag bekendmaakte. Sinds de invoering van de euro lag dat cijfer nog nooit zo hoog.

Die toename is opnieuw hoger dan verwacht. In een rondvraag van persagentschap Reuters hadden experts eerder gezegd dat ze ervan uitgingen dat de inflatie nog onder de 10 procent zou blijven. Dat is dus niet het geval. In augustus klokte de inflatie in de eurozone nog af op 9,1 procent.

Als een olievlek

Alweer zijn het de stijgende prijzen voor energie en voeding die de inflatie omhoog stuwen. In de hele eurozone moeten we nu gemiddeld 40,8 procent meer betalen voor energie dan een jaar geleden. In augustus bedroeg die stijging nog ‘maar’ 38,6 procent. Boven­dien zal energie de inflatie waarschijnlijk ook de komende maanden nog blijven oppoken, omdat de stroom- en gascontracten van veel huishoudens maar geleidelijk worden aangepast door hun leveranciers.

Voeding is 11,8 procent duurder dan een jaar geleden. Maar ook zonder energie en voedsel mee te rekenen, komt de Europese jaarinflatie uit op 4,8 procent, wat aantoont dat de prijsstijgingen zich als een olievlek over de hele economie verspreiden.

Hoogst in Baltische staten

Wel zijn er grote verschillen tussen de eurolanden onderling. Voor ons land bedroeg de geharmoniseerde prijsinflatie – die vergelijkingen met andere landen mogelijk maakt – in de zopas afgelopen maand 12 procent. In de Baltische staten klimmen de percentages vlot boven de 20 procent. In Estland is de inflatie het hoogst, met 24,2 procent. In Nederland klokte de jaarinflatie in september af op 17 procent. Veel bewoners van die landen hebben variabele stroomcontracten en gebruiken vaker gas dan andere energiebronnen.

   • De Esten weten pas echt hoe duur het leven is geworden

Aan de andere kant van het spectrum is er Frankrijk, waar de prijzen in september op jaarbasis met 6,2 procent stegen. De Franse­ regering besloot een jaar geleden al om de gasprijzen voor de eindgebruiker te bevriezen.

‘Wil de Europese Centrale Bank de inflatie de kop indrukken, dan zit er niks anders op dan de rentes sterk te blijven verhogen’, zegt Christoph Weil, analist bij de Duitse Commerzbank, tegen­ Handelsblatt.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen