camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 30 september 2022 om 17.00 uur

1 Vladimir Poetin annexeert formeel vier Oekraïense gebieden: ‘Het volk heeft gekozen’

 reuters

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag formeel de aanhechting ondertekend van de Oekraïense provincies Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk aan de Russische Federatie. Voor hij en de vier door Moskou gesteunde leiders van de regio’s dat deden, gaf Poetin een speech waarin enkele van zijn bekendste stokpaardjes aan bod kwamen: het Westen is de bron van alle kwaad, Europa is het schoothondje van de Verenigde Staten en Oekraïne is altijd al Russisch geweest.

2 Joe Biden kondigt noodtoestand af voor orkaan Ian

 ap

Nog voor de aankomst van orkaan Ian in South Carolina heeft de Amerikaanse president Joe Biden de noodtoestand afgekondigd voor de staat aan de oostkust. De federale autoriteiten hebben opdracht gekregen om de staats- en lokale instanties te ondersteunen bij de hulp- en reddingswerkzaamheden, aldus het Witte Huis.

Na de doortocht van Ian op Cuba en in Florida verplaatst de orkaan zich richting South Carolina. De storm blijft volgens het Nationaal Orkaancentrum in kracht toenemen. Momenteel worden windsnelheden rond 140 kilometer per uur gemeten, wat nog steeds overeenkomt met een orkaan van categorie 1.

3 Weer meer dan duizend coronapatiënten in ziekenhuizen

Voor het eerst sinds eind augustus liggen er opnieuw meer dan duizend mensen met of wegens een besmetting met het coronavirus in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano. Het gaat om 1.080 patiënten, een toename met 46 procent tegenover een week eerder.

4 ‘Minstens 23 burgers gedood bij Russische aanval op colonne auto’s’

In de zuidelijke Oekraïense regio Zaporizja zijn volgens lokale ambtenaren minstens 23 mensen omgekomen bij een raketaanval op een burgerkonvooi. Rusland is ‘bloeddorstig tuig’, reageerde president Volodimir Zelenski. De door Moskou geïnstalleerde leiding in de provincie ontkent enige betrokkenheid.

5 Poederbrief aangetroffen in gebouw Europese Commissie

  dpa/picture-alliance

In het Berlaymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie huist, is een envelop met poeder aangetroffen. Dat meldt de Brusselse brandweer. Die is ter plaatse met haar Hazmat-ploegen. De Brusselse politie kan alleen bevestigen dat in het gebouw een verdacht pakket is aangetroffen.

Volgens de Brusselse brandweer lag de envelop in een lokaal op de dertiende verdieping van het gebouw. Dat lokaal werd in quarantaine geplaatst en minstens een deel van het gebouw werd ontruimd. Eén persoon die in contact was gekomen met de envelop, werd in quarantaine geplaatst, maar die vertoont voorlopig geen enkel symptoom.

6 Van Quickenborne gedagvaard door verdachten in drugsdossier

De advocaten van drie beklaagden in een drugsdossier slepen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) voor de kortgedingrechter in Brussel, in zijn rol van vertegenwoordiger van de Belgische Staat. ‘We vragen dat het volledige moederdossier rond Sky ECC overgemaakt wordt’, legt advocaat Frank Scheerlinck uit. Net als zijn collega’s Sam Vlaminck en Jorgen Van Laer liet hij de dagvaarding betekenen door een deurwaarder.

7 Lula en Bolsonaro houden verhit tv-debat in aanloop naar verkiezingen

  epa-efe

In het laatste tv-debat voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen hebben de rechtse zittende president Jair Bolsonaro en ex-staatshoofd en centrumlinkse favoriet Luiz Ignacio Lula da Silva een felle verbale discussie gevoerd.

‘Hij wil met me praten over corrupte bendes? Dat hij dan eerst eens in de spiegel kijkt’, zei Lula. Bolsonaro noemde zijn tegenstander dan weer een ‘leugenaar, ex-gevangene en verrader van de natie’.

8 Taiwan wil onafhankelijke defensiecapaciteit uitbreiden

  reuters

Onder druk van de militaire bedreigingen vanuit China moet Taiwan volgens president Tsai Ing-wen de eigen onafhankelijke defensiecapaciteit uitbreiden.

Voor de uitrusting van het leger is Taiwan momenteel nog sterk afhankelijk van leveringen uit de Verenigde Staten. De VS hebben zich bij het aanknopen van diplomatieke betrekkingen in 1979 geëngageerd om de defensiecapaciteit van het land te garanderen. Die leveringen veroorzaken ergernis bij Peking, dat het eiland als deel van de Volksrepubliek ziet en dreigt met een inval.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen