camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Museum

KMSKA heeft ‘gevoelige vloer’ onder controle

vrijdag 30 september 2022 om 3.25 uur

 Jan Van der Perre

Consternatie na het openingsweekend van het KMSKA in Antwerpen: op foto’s die gedeeld werden op sociale media was te zien hoe de oogverblindende witte vloer in het nieuwe museum­gedeelte onder de zwarte vegen zat.

Zowel zaterdag als zondag hadden telkens 7.500 mensen het museum bezocht. Hun schoenen lieten strepen achter op de hoogglansvloer. Een storm in een glas water, denkt directeur Carmen Willems over de ophef die ontstond. ‘De vegen waren er wel degelijk, maar ze vielen eenvoudig te verwijderen door het poetsteam. De gietvloeren zijn delicaat, maar makkelijk in onderhoud. Naar onze inschatting zal er ook niet vaker gepoetst moeten worden dan we oorspronkelijk gepland hadden.’ Het bureau van Kaan architecten wil met de nieuwe museumruimtes een statement maken. Het moet een stijlbreuk vormen met het oude gedeelte. Architectuurcritici noemden de uitstraling al ‘van een zeldzame mystiek’.

‘Hoewel de keuze voor een witte vloer onconventioneel is, is het een beproefd en vaak voorkomend type, dat kan worden schoongemaakt en onderhouden’, zegt de persverantwoordelijke.

(gvds)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen