camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energiecrisis

Duitsland zet twee jaar lang ‘rem’ op gasprijzen

vrijdag 30 september 2022 om 3.25 uur

 epa-efe

De Duitse regering maakte donderdag nieuwe maatregelen bekend om de gas- en elektriciteitsprijzen voor gezinnen en bedrijven te beteugelen. De regering onder leiding van SPD-kanselier Olaf Scholz zal daarvoor 200 miljard euro storten in een noodfonds dat eerder al werd ingezet tijdens de coronacrisis.

Een eerder plan van de Duitse regering om alle gasverbruikers een heffing op te leggen gaat naar de prullenmand. In plaats daarvan wil de Duitse regering tot en met 2024 een zogeheten ‘rem’ zetten op de gasprijs. Hoe die ‘rem’ er zal uitzien, is nog onduidelijk. Wellicht zal er tot een bepaald consumptieniveau een maximumprijs voor gas ingevoerd worden, zoals dat nu ook het geval is voor elektriciteit. Daarboven blijft de gewone marktprijs gelden.

Volgens veelal buitenlandse media komt dit neer op de invoering van een Duits prijsplafond. Maar Scholz zelf vermeed donderdag om die term te gebruiken. Op Europees niveau is Duitsland geen voorstander van een prijsplafond op (alle) gas. Scholz, die in isolatie zit met een coronabesmetting, was verder spaarzaam met ­details. Duitsland gaat het geld ­lenen op de financiële markten. Een deel van de 200 miljard euro zal gebruikt worden om gasimporteurs of eindverbruikers zoals gemeenten te compenseren als ze de hogere gasprijzen niet kunnen door­rekenen aan particulieren. (nta)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen