camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 29 september 2022 om 17.00 uur

1 Tweede keer, goede keer: Jambon legt septemberverklaring af in Vlaams Parlement

Na een noodgedwongen uitstel van de septemberverklaring op maandag heeft Vlaams minister-president Jan Jambon vanmiddag het Vlaams Parlement dan toch toegesproken. ‘Begin deze week beloofde ik u dat ik naar dit parlement zou terugkeren met een reeks krachtige maatregelen om uit deze crisis te geraken’, stak minister-president Jambon van wal. Vier miljard euro trekken hij en zijn ministers uit om de koopkracht te versterken, waaronder het groeipakket dat met 2 procent omhooggaat.

2 Rusland stelt buitenlandse mogendheid verantwoordelijk voor gaslekken

  AFP

Rusland onderstreept dat het vermoedt dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor de vier gaslekken die werden ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Het Kremlin had het ook andermaal over een ‘terroristische daad’.

‘Het is heel moeilijk om in te beelden dat een dergelijke terroristische daad kon plaatsvinden zonder de betrokkenheid van een staat’, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Hij riep andermaal op om snel een onderzoek te openen.

Maandag werden drie gaslekken ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2. Donderdag meldde de Zweedse kustwacht nog een vierde lek.

3 Inflatie op hoogste peil in 47 jaar

De inflatie is in september gestegen naar 11,27 procent, het hoogste peil in bijna een halve eeuw. We moeten al terug naar 1975 om nog een maand te vinden waarin de Belgische inflatie hoger was dan in september van dit jaar. Toen werd in augustus het peil van 11,42 procent bereikt. Vorige maand strandde de inflatie nog op een fractie van de 10 procent-grens, maar die kaap wordt nu ruimschoots gerond.

4 Aandeel Colruyt dondert met bijna kwart naar beneden

  jhs

Het aandeel van supermarktketen Colruyt noteerde donderdag meer dan 20 procent lager op de beurs van Brussel. De grootste supermarktketen van het land waarschuwde woensdag voor een aanzienlijke daling van de winst.

Voorzitter Jef Colruyt sprak tijdens een aandeelhoudersvergadering over een aanzienlijke daling van de winst dit boekjaar. Daarmee klonk hij nog pessimistischer dan drie maanden geleden. Hij verwees naar de hoge kosten als gevolg van de inflatiedruk.

5 Porsche mist start niet op beurs van Frankfurt

De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft zijn beursgang in Frankfurt niet gemist, ondanks de sombere stemming op de aandelenmarkten. Het aandeel noteerde donderdagochtend op 84 euro, boven de introductieprijs van 82,5 euro. Het gaat om de grootste Duitse beursgang sinds 1996.

In totaal zijn er – naar analogie met het meest bekende model van Porsche – 911 miljoen effecten. Dat betekent een marktkapitalisatie van meer dan 76 miljard euro.

6 Aung San Suu Kyi veroordeeld tot drie jaar bijkomende gevangenisstraf

  AP

De voormalige regeringsleidster van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is veroordeeld tot drie jaar cel voor schending van de wet op de officiële geheimen.

Het is niet de eerste veroordeling voor de laureate van de Nobelprijs voor de Vrede (in 1991). Eerder werd ze veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf, op basis van een groot aantal aanklachten, en begin september tot nog eens 3 jaar gevangenisstraf met dwangarbeid voor verkiezingsfraude bij de verkiezingen van 2020. De partij van de 77-jarige politica won die met een ruime voorsprong.

7 Truss verdedigt belastingverlagingen tegen kritiek

De Britse premier Liz Truss heeft de aangekondigde belastingverlagingen tegen hevige kritiek verdedigd. ‘We moeten dringend actie ondernemen om onze economie te doen groeien, Groot-Brittannië in beweging te krijgen en ook om de inflatie te beteugelen’, aldus de premier bij de openbare omroep BBC. De Britse premier sprak zich voor het eerst in enkele dagen uit over de huidige financiële crisis in het land – veroorzaakt door de aankondigingen van minister van Financiën Kwasi Kwarteng.

Truss gaf toe dat vele maatregelen niet meteen effect zullen hebben. Wel zullen ze volgens haar op de lange termijn helpen om de economie aan te zwengelen en beter betaalde jobs te scheppen. De premier ontkende dat de belastingverlagingen alleen de rijken ten goede zouden komen.

8 Rapper Coolio, bekend van ‘Gangsta’s paradise’, overleden

  Chris Pizzello/Invision/AP

De Amerikaanse rapper overleed gisteren op 59-jarige leeftijd. Waaraan de rapper is gestorven, maakte zijn manager niet bekend. Entertainmentwebsite TMZ schreef dat Coolio het huis van een vriend zou hebben bezocht en daar in de badkamer dood op de grond werd gevonden. Er zouden geen drugs of derde partijen in het spel zijn geweest. Mogelijk is de muzikant overleden aan een hartstilstand.

In 1995 scoorde Coolio, wiens echte naam Artis Leon Ivey Jr. is, een wereldhit met het nummer ‘Gangsta’s paradise’. Het nummer stond op de soundtrack van de film Dangerous minds, met Michelle Pfeiffer.

9 Orkaan Ian richt ravage aan in Florida, stormvloed van 3,6 meter hoog gemeten

Orkaan Ian is zijn doortocht door de Amerikaanse staat Florida begonnen. De Amerikanen verwachten dat de storm nog heviger zal tekeergaan dan op Cuba. Nadat Ian daar een enorme ravage aanrichtte, zwol hij over zee aan tot een orkaan van de vierde categorie en flirtte hij zelfs met de grens van vijf.

In Cuba werden windsnelheden tot 205 kilometer per uur gemeten, in Florida klommen die zelfs tot 250 kilometer per uur. Het maakt van Ian de krachtigste storm die de Verenigde Staten treft sinds jaren.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen