camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept

BOTER-MOCHI-CAKE

Ik herinner me nog hoe mijn collega, Barbara Serulus, me jaren geleden enthousiast vertelde over de boter-mochi-cake van Michelle Woods. Omdat Michelle vroeger patisseriechef was bij restaurant St. John in Londen, dacht ik dat het om een ingewikkeld gebak ging. Niets blijkt minder waar. Dit is een cake die iedereen kan maken, ook wie weinig of geen bakervaring heeft. En hij smaakt precies zoals Barbara me op het hart drukte: hemels boterig maar niet te, alsof je in een tedere wolk bijt die toch net voldoende weerstand biedt om het aangenaam te houden.

Door
Foto's

zaterdag 1 oktober 2022 om 3.25 uur


  110 g boter

  450 g mochikobloem
(kleefrijstmeel of glutinous rice flour,
te koop in de Aziatische supermarkt)

  450 g kristalsuiker (lijkt veel,
maar toch smaakt de cake niet te zoet, beloofd!)

  450 ml melk

  4 grote eieren

  1 vanillestokje, het merg

  1 blik kokosmelk van 400 ml

  2 tl bakpoeder

  1/2 tl zout

  50 g kokosrasp + een snuf zeezoutvlokken

  Ook nodig: 1 rond bakblik
van 26 cm doorsnedeBEREIDING:


1.
Verwarm de oven voor tot 175 °C. Smelt in een kookpot de boter op een laag vuur. Neem van het vuur zodra de boter gesmolten is en vet met een borsteltje het bakblik in. Doe het blik kokosmelk bij de boter en zet terug op het vuur totdat het witte kokosvet gesmolten is.

2. Meng in een grote kom de mochikobloem met de suiker, het bakpoeder en zout. Klop in een tweede kom de eieren los met de melk en het vanillemerg. Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer met een houten spatel tot een egaal beslag. Meng er tot slot het boter-kokosmelkmengsel onder. Blijf roeren tot alles helemaal opgenomen is.

3. Giet in het bakblik en bestrooi met de kokosrasp en enkele snufjes zeezoutvlokken. Zet ongeveer 1 uur in de oven, tot de cake vanboven goudbruin kleurt. Leg er eventueel een zilverpapier op wanneer de kokosrasp dreigt aan te branden.

4. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen voor je het gebak in stukken snijdt. Je kan de cake zo eten, al dan niet besprenkeld met nog wat extra kokosrasp en/of zeezoutvlokken. Of je kan de stukjes even weer opwarmen in de oven en er een bolletje vanille-ijs bij geven.


Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen