Amnesty: ‘Algoritmes Facebook wakkerden haat en geweld tegen Rohingya aan’
Amnesty publiceerde een nieuw rapport over de wreedheden tegen de Rohingya-bevolking. De foto toont Rohingya-mensen op de vlucht in 2017.   Foto:  reuters

De algoritmes en het winstbejag van Facebook-eigenaar Meta hebben substantieel bijgedragen aan de wreedheden die het leger van Myanmar in 2017 heeft begaan tegen de Rohingya-bevolking. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van Amnesty International.

In 2017 werden de Rohingya met duizenden tegelijk gedood, gefolterd, verkracht en ontheemd als onderdeel van de campagne van etnische zuivering door de veiligheidstroepen van Myanmar. ‘In de maanden en jaren voorafgaand aan de gruweldaden versterkten de algoritmes van Facebook een storm van haat tegen de Rohingya. Dit droeg bij aan het geweld in de echte wereld’, aldus het rapport, getiteld ‘The social atrocity: Meta and the right to remedy for the Rohingya’.

Aanhangers van het Myanmarese leger en radicale boeddhistisch-nationalistische groeperingen overspoelden het platform met anti-moslimcontent. Ze postten desinformatie waarin werd beweerd dat er een moslimovername op handen was en waarin de Rohingya als ‘indringers’ werden afgeschilderd. Ook werd aangezet tot geweld en bleef anti-moslimcontent lange tijd beschikbaar op Facebook. Een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties oordeelde ook dat de sociale media een belangrijke rol speelden bij de wreedheden in het land.

In het rapport wordt voorts beschreven hoe Meta herhaaldelijk heeft nagelaten de nodige zorgvuldigheid aan de dag te leggen met betrekking tot de mensenrechten bij zijn activiteiten in Myanmar, ondanks het feit dat het bedrijf volgens internationale normen hiertoe verplicht was.

Amnesty International opent daarom nu een nieuwe campagne waarin Meta wordt opgeroepen om tegemoet te komen aan de eisen van de Rohingya. Rohingya-vluchtelingengroepen vroegen als compensatie al eerder rechtstreeks aan Meta dat het bedrijf een onderwijsproject in een vluchtelingenkamp met 1 miljoen dollar zou financieren, maar hun verzoek werd in 2021 afgewezen.

‘Facebook moet betalen. Als ze dat niet doen, zullen we naar elke rechtbank in de wereld stappen. We zullen nooit opgeven in onze strijd’, aldus Amnesty International, dat ijvert voor brede hervormingen van de algoritmische systemen van Facebook ‘om misstanden te voorkomen en de transparantie te vergroten’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in