Deense koningin neemt vier kleinkinderen hun prinsentitels af
De Deense koningin Margrethe bij de begrafenis van koningin Elizabeth.  Foto:  ap

De Deense koningin Margrethe heeft vier van haar acht kleinkinderen ontlast van hun koninklijke titels, meldt het Deense paleis. Dat zou hen moeten toelaten een normaler leven te leiden.

Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth is de Deense koningin Margrethe de enige vorstin van Europa, in de zin dat ze zelf de titel voert. Mathilde (België) en Maxima (Nederland) bijvoorbeeld zijn de echtgenotes van de koning van het land en dus niet zelf aan het bewind.

De officiële reden van de beslissing van koningin Margrethe is volgens het Deense paleis om de vier kinderen van haar jongste zoon, prins Joachim, toe te laten om een normaler leven te leiden. Margrethe wil daarmee, zo zegt ze zelf, het voorbeeld van andere koningshuizen volgen en het begrip ‘koninklijke familie’ inperken.

Volgens een persmededeling van het Deense paleis zullen de kinderen van Joachim vanaf 1 januari 2023 alleen nog de titel Graaf en Gravin van Monpezat mogen hanteren. De titels van Prins en Prinses van Denemarken vallen weg.

De Deense prins Joachim heeft vier kinderen uit twee huwelijken: Nikolai, Felix, Henrik en Athena. Hun leeftijd varieert tussen de 10 en 23 jaar.

‘Door de beslissing wil koningin Margrethe de vier kleinkinderen de kans geven om hun eigen leven uit te bouwen, zonder beperkt te worden door de verplichtingen die een formele relatie met het koningshuis inhouden’, staat in de officiële mededeling.

Alexandra, de eerste echtgenote van Joachim, zegt in Deense media ‘geschokt’ te zijn door de beslissing. ‘De kinderen vielen uit de lucht en voelen zich uitgesloten’, zegt ze. ‘Ze begrijpen niet waarom hun identiteit hen wordt ontnomen.’

De vier kinderen van de oudste zoon van Margrethe, kroonprins Frederik, behouden hun prinsentitels wel.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Charles de fakkel overgenomen van zijn moeder Elizabeth. Maar wat doet een Britse vorst zoal?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in