camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Mobiliteit

Wie verhuist, mag maand gratis op bus en tram

donderdag 29 september 2022 om 3.25 uur

 Getty Images

‘Jaarlijks verhuist 9 procent van alle Vlamingen. Dat zijn ruim een half miljoen ­mensen die hun verplaatsings­gewoonten herbekijken’, stipt vervoersmaatschappij De Lijn aan. ‘Dat is het ideale moment om nieuwe inwoners aan te moedigen om zich duurzaam te ­verplaatsen. We spelen daarop in door iedereen die naar of binnen een Vlaamse gemeente verhuist, een gratis probeerpakket aan te bieden.’

Concreet gaat het om een maandabonnement voor tram en bus van De Lijn, de abonnementskosten voor twee maanden deelwagens van Cambio, en een jaarabonnement voor de deelfietsen van Blue-bike, die onder meer te vinden zijn aan heel wat trein­stations. Voor de vervaldatum krijgen gebruikers een voorstel om op ­eigen kosten een abonnement aan te kopen.

Het project werd eerder uitgetest in vier proefgemeenten en wordt na positieve feedback uitgebreid naar alle gemeenten in Vlaanderen, al moeten die daar specifiek op intekenen.

In de vier gemeenten – Heist-op-den-Berg, Diest, Lier en ­Mechelen – verdeelden we 1.255 abonnementen’, zegt woordvoerder Frederik Wittock van De Lijn. ‘Achteraf kochten 241 van de ­begunstigden een bijkomend product.’ Het probeerpakket kan voor het hele gezin worden aangevraagd. (cm)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen