camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Septemberverklaring

Alle ogen gericht op CD&V om uit Vlaamse regeringscrisis te geraken

Een ­regeringsval is niet aan de orde, zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, maar de klok tikt om tot een ­akkoord te komen.

woensdag 28 september 2022 om 3.25 uur

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. belga

Het is onduidelijk of de Vlaamse topministers vandaag weer samenkomen om een uitweg te vinden uit de regeringscrisis. Op telefonisch contact na, werd er volgens onze informatie dinsdag niet gewerkt aan een doorbraak. Die contacten bevestigden vooral de ­impasse rond het groeipakket. CD&V wil een volledige indexering van de vroegere kinderbijslag, terwijl haar ­coalitiepartners neigen naar een beperktere indexering samen met ruimere sociale toelagen. Dat laatste was voor Open VLD en de N-VA al een best and final offer maar werd tot hun verbijstering maandag ­afgewezen door CD&V, iets wat voorzitter Mahdi zelf in de verf zette in de avondjournaals. ‘De andere partijen hebben onze recht­lijnigheid onderschat, geloofden dat we gingen plooien. Maar neen. De tsjeven zijn niet geplooid. En we zullen ook niet plooien’, voegde CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne daar dinsdag aan toe in een Facebook-bericht.

Die opstelling doet de coalitiepartners vermoeden dat CD&V ­mogelijk de exit zoekt uit de Vlaamse regering, een gerucht dat dinsdag gonsde in de echokamer van de Wetstraat. Een exit vermijdt dat CD&V nog een bovengronds Ventilusproject moet slikken of een ­verdere ontgoocheling in het stikstofdossier, zo ging de logica.

Mahdi sprak die berekening dinsdag tegen. ‘Wat hebben gezinnen daaraan? Prioriteit is nu om een akkoord te vormen.’ Ook volgens Bothuyne is het ‘de plicht’ van CD&V om een akkoord te vinden.

‘De andere partijen hebben onze rechtlijnigheid onderschat. Maar de tsjeven zijn niet geplooid’ Robrecht Bothuyne  Parlementslid CD&V

Toch blijft de vraag waar dat moet gevonden worden, wetende dat donderdag een nieuwe afspraak met het parlement wacht. Zolang de partij niet uit die loopgraaf komt, heeft het geen zin om het overleg opnieuw te starten, zo klonk het dinsdag binnen de Vlaamse regering. Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft geen zin om twee keer tegen dezelfde muur te lopen. De druk wordt bij CD&V gelegd om nog voor een compromis te gaan of de verantwoordelijkheid te dragen voor misschien geen val maar dan toch de totale verlamming van de regering.

Een deel van CD&V wordt ­zenuwachtig door die verantwoordelijkheid. Lang niet iedereen is zeker dat Mahdi de brandblusser weet staan voor de door hem in de fik gestoken tent. Daarbij valt de naam van minister Hilde Crevits (CD&V) als ontmijner. Vandaag wordt bekeken of ze ministers ­Benjamin Dalle en Jo Brouns kan vervangen als (hoofd)onderhandelaar. Een switch waarvan ook Open VLD en de N-VA verwachten dat het de crisis bezweert.

Binnenland
 1. Video Bever aan het werk in Antwerpen? Enorme knaagsporen verraden aanwezigheid
 2. Na twintig jaar klachten: familie Appeltans moet voor de rechtbank wegens huisjesmelkerij
 3. Sneller subsidie voor gemeente waar crèche toe moet
 4. Minister Weyts sluit slachthuis in Zele na zware overtredingen
 5. KU Leuven krijgt alsnog subsidie van Zuhal Demir (onder een extra voorwaarde)
 6. Geen lage verkeersbelasting meer voor nieuwe pick-ups
 7. Zestien huiszoekingen in onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement
 8. Video Tientallen fietsers naar ziekenhuis na gladde ochtendspits in Gent
 9. Coronacijfers stijgen: ruim 1.200 coronapatiënten in ziekenhuizen
 10. Rapport bevestigt slechte gezondheidstoestand asielzoekers in Paleizenstraat, onder meer tuberculose
 11. Podcasttips | Van terroristen tot mislukte playboys: foute mannen in het kwadraat
 12. Tien arrestaties, kilo’s coke en 400.000 euro in beslag genomen na huiszoekingen in Antwerpen
 13. Video Celine Dion is getroffen door zeldzame neurologische aandoening
 14. Hacking treft Antwerpen in zijn kern: ‘Nog geen contact met mogelijke daders’
 15. Van Quickenborne vanuit safehouse: ‘Wat er nu gebeurt, zal mij niet afleiden’
 16. Hoe kun je weten of de wijn zal passen bij het eten?
 17. De Croo: ‘De verwarming of het licht gaan in ons land niet uit’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen