Yellow Tigers met 3-1 onderuit tegen Italië op WK Volleybal
  Foto:  belga

De Belgische volleybalvrouwen (FIVB 12) hebben dinsdagavond hun eerste nederlaag geleden op het WK vrouwenvolley. In hun derde groepswedstrijd op het WK gingen ze in het Nederlandse Arnhem met 3-1 onderuit tegen Europees kampioen en topfavoriet Italië (FIVB 3): 21-25, 30-28, 29-27 en 25-9.

Opschudding in set twee, toen de Tigers een setpunt lieten liggen omdat ze te vroeg juichten. De bal had de vloer bij Italië echter niet geraakt. De Belgen hadden op een 2-0 voorsprong kunnen komen, maar het bleek het kantelpunt in de wedstrijd. Italië won de set, kwam zo op gelijke hoogte en stoomde nadien door. Bij de Belgen was Britt Herbots goed voor 28 punten, aan de overzijde liet topspeelster Paola Egonu liefst 31 treffers optekenen.

Eerder hadden de Yellow Tigers hun eerste twee groepswedstrijden zonder setverlies gewonnen van Puerto Rico (FIVB 19) en Kenia (FIVB 31). Later deze week speelt het team van Gert Vande Broek tegen Nederland (FIVB 10, vrijdag) en Kameroen (FIVB 25, zondag), telkens in Arnhem. De Poolse steden Gdansk en Lodz zijn de andere speellocaties in de groepsfase. Door de eerste nederlaag zijn de Belgen hun gedeelde leidersplaats in de groep kwijt, maar voor de volgende ronde moet nog niet meteen gevreesd worden. De vierentwintig landen zijn ingedeeld in vier poules van zes ploegen. Uit elke poule stoten vier landen door naar de tweede ronde. Daarin worden twee poules van acht landen gevormd. Wie in de tweede ronde in de top vier van zijn groep eindigt, mag naar de kwartfinale.

België neemt voor de vierde keer deel aan het WK volley voor vrouwen (na 1956, 1978 en 2014, toen de Belgen elfde werden). Servië won het vorige WK in 2018 in Japan door in de finale Italië te verslaan.

Afgelopen zomer verloren de Yellow Tigers in de achtste finales van het EK tegen Italië en gingen ze in de finale van de Challenger Cup onderuit tegen Kroatië, waardoor ze promotie misten naar de Nations League. De Italiaanse vrouwen wonnen zowel de Europese titel als de Nations League.